-
Montaż zmieniarki CD..
Moi Drodzy...czy zna ktoś fachowca w okolicach Szczecina,Piły,Gorzowa,ewentualnie Poznania,Koszalina który bezproblemowo podłaczy zmieniarke CD w moim aucie...dodam,że orginalnie moja E38 wyszła bez zmieniarki tylko z kaseciakiem.Auto poliftowe i wszystkie graty miałbym już ze sobą.Chciałbym aby to był ktos kto ogarnie ten temat tak aby wszystko bylo jak w ori...a do tego żeby wszystko bylo spasowane jak należy i nic nie zniszczone.Pozdrawiam.
-
A moze ktos z Forum by się podjął...dobrze zaplacę.
-
kolego poszukaj w necie elektronikow samochodowych, moze znajdziesz ze specjalizacja bmw, ja w lodzi takich znalazlem :) albo podjedz do jakiegos warsztatu co bmy robia i pytaj, u mnie za nontaz navi od 0 zaspiewali cos kolo 500 zl chyba wiec nie powinno byc problemow z sama zmieniarka ::)
-
Arturo sam sobie poradzisz. Masz navi? Pytanie nie jest pozbawione sensu bo ja mam navi, fotele komforty z masażami, podsufitkę czarną, system hi-fi a wyszła z fabryki bez zmieniarki. Jeśli masz to krótki kabelek potrzebujesz, jeśli nie (brak wzmacniacza) to długi. Z krótkim roboty niewiele jakieś 15-20 min. Musisz mieć też stelaż, zasilanie jest na pewno we wiązce - pewnie skręcone z innymi kabelkami.
-
Właśnie u mnie jest problem w tym,że nie ma kabla...wszysto trzeba ciagnac od samego kaseciaka.Stelaż muszę kupić jak i boczek do CD.Najbardziej boję się rozkrecania przy konsoli,żeby to potem dobrze poskładać.Nie wiem tez co dokladnie potrzebuję ale chyba tylko zmieniarkę z kasetą,kabel i boczek ze stelażem...tak mi sie wydaje...czy może coś jeszcze trzeba?
-
Podpinam się pod pyt. Co potrzeba dokładnie do zamontowania zmieniarki w aucie w którym jest normalne audio?? Mam radio BMW Business CD RDS (Blaupunkt cd-43) z taką samą wtyczką/gniazdem jak ma seryjny kaseciak z e38. Teraz dokupuje zmieniarkę i przewód i wszystko będzie cacy?? Oczywiście podpięcie zasilania pod zmieniarkę ale czy to wszystko?? Proszę o odp. bo chciał bym zamontować coś takiego w BMW u Żonki ;) radio->kabel do zmieniarki-> zmieniarka podłączona pod napięcie i to wszystko rozumiem?
-
z góry przepraszam za dublowanie posta ale naprawdę nikt nie wie?
-
u mnie wystarczyło kupić kabel i zmieniarke i podłączyć (tylko że mam małą navi i nie musiałem ciągnąć kabla przez auto) boczek miałem juz z wyciętą dziurą ,a dokładnie było tam miejsce na płyty do navi albo coś w tym stylu
-
Witajcie
Faktycznie w przypadku małej navi sytuacja jest mocno uproszczona, ponieważ wystarczy krótki kabel do sterowania, poszukać i odplątać kabel zasilający z wiązki (jest na pewno) i podłączyć. Tu właściwie nie tyle chodzi o navi ile o wzmacniacz (model z hi-fi bez dsp). Jeśli nie ma wzmacniacza (standardowe nagłośnienie - 6 głośników) trzeba ciągnąć kabel sterujący aż od radia, przez całą długość auta.
Do zamontowania zmieniarki będą potrzebne:
kabel sterujący
zmieniarka
dwie śrubki na śrubokręt krzyżakowy do zamocowania zmieniarki w uchwycie
uchwyt zmieniarki
trzy srubki z łbem sześciokątnym 5mm na klucz 8mm
dwie opaski zaciskowe plastikowe czarne (stare trzeba przeciąć ew odpiąć ale ciężko później je zapiąć)
taśma izolacyjna materiałowa do ponownego owinięcia wiązki
boczek prawy pod zmieniarkę bez wyciętego otworu na navi
ew dwa kołki mocujące boczek wraz z "nakrętkami" do nich (proponuję cały boczek bagażnika odpiąć i odsunąć, następnie skęcić boczek od zmieniarki i wszysko razem zapiąć spinkami - nie da się ręki włożyć żeby przytrzymać nakrętki boczka zmieniarki i będą wypadać do środka - ew. przykleić)
Podałem części takie jakby była zamontowana fabrycznie. Ja wszystkie śrubki, kołki kupiłem w ASO koszt z tego co pamiętam mniej niż 10 zł, uchwyt zmieniarki dostałem wraz ze zmieniarką.
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
Co innego zmiana navi z małej na dużą.... kłopociki (w sensie drogo)
-
Ok...zdecydowałem sie naprawic swoje radio BMW Business CD RDS...nie reagują przyciski tak,że nawet kodu nie mogę wbić...czy ktoś zna dobrego fachowca od elektroniki,który by sobie z tym poradził z okolic Szczecina,Piły ?