-
Odbudowa BMW e21
Wrzucam jako ciekawostkę.Pewnie wiele osób kojarzy to auto ale pewnie nie wszyscy mieli okazję zobaczyć odbudowę na takim poziomie u nas w kraju.Tyle częśći fabrycznie nowych i oryginalnych nie widziałem wcześniej u nikogo:)
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=32948
-
-
masakra gościu poleciał z tematem
-
Szok ... też mi się marzy taka odbudowa ... ;) może za kilka lat :)
-
temat znam i jest dla mnie przykładem jak odbudowuje się auto
-
Hej, ładna odbudowa, ale z drugiej strony dużo taniej jest odbudować tak proste auto niż chociażby nasze e32. Porównanie nawet cen oryginalnych części z ASO do e21, a e32 to przepaść. Dlatego pewnie nikt raczej nie odbuduje w ten sposób e32, a szkoda.
-
poznałem w ostatnim czasie kilka osób, które miało e32 i jednak pozbyli się ich na rzecz innego modelu jak np, E21, E12, E28 po to by móc od zera je odbudować także w słowach ttrola jest wiele racji
-
Paweł, to jest oczywista oczywistość. Z cenami części mamy do czynienia na co dzień i wiem,y że nie jest łatwo dbać o prawidłowy stan techniczny a co dopiero odbudowywać auto od zera... Poza tym seria 7 była i jest najdroższa i najbardziej zaawansowana technicznie serią w BMW. Co się z tym wiąże? Drogie i czasami niestety ułomne rozwiązania techniczne, które znacząco wpływają na eksploatację w późniejszym okresie. No i stąd migracja do niższych serii, czyli szyb na korbkę, zawiasów piórowych etc. ;)
-
Myślę,że jeszcze 10..15 lat i e32 w podobny sposób będą restaurowane,narazie jeszcze ten model nie jest pełnoprawnym youngtimerem,tak samo było z e30 z roczników 82-87,jeszcze kilka lat temu auto służyło tylko do palenia gumy, wywalano metalowe zderzaki,przespawywano tylne pasy z szerokiej lampy,zakładano spojlery z laminatu ala Rieger,a teraz orginalna wąska lampa jest jednym z najbardziej poszukiwanych i cenionych modeli bmw.
-
Nie rozumiem ludzi którzy nie rozumieją wąskiej lampy tym co zrobili coś złego wąskiej lampie odciął bym jądra. Sam zastanawiam się nad migracją z uwagi że wyszalałem się 3.5 litrem powoziłem dupke na elektrycznych i grzanych fotelach wygodnie gdzie biegi zmienia mój automat. Teraz mam ochote na coś mniejszego prostrzego i tańszego Takie E30 do 87 dlaczego? Dlatego że z e30 silnik można wyjąć w "rękach" a z M30 to już siłacz by sobie nie podadził.
E30 jest niczym model RC w porównaniu do E32 gdzie w 15 minut wyjmiemy deske fotele i całą reszte wnętrza trzymając model na biórku i popijając herbatke :D ale wlasnie takie starsze serie maja to cos można więcej przy nich zrobic samemu i jest latwiej lżej i mniej. Wiadomo jest też wolniej mniej wygodnie i konfortowo ale to inne klimaty gdzie nie znaczy że gorsze.
Uff ale sie troche zapomniałem ale co do E21 to nei tyle odbudowa co ładna renowacja
Zauważcie że E21 jest mniejsza mało skomplikowana i niewiele jest elementów do naprawy i odnowienia przez co jest to prostrze i mneij kosztowne i miło i przyjemnie robi sie bardzo wiele prac samemu.
PS. i dawaj ją teraz na crash party albo do jazdy po soli i upalania. :D