-
pasek spręzarki klimy
witam,
sprawa dotyczy tym razem nie e38 ale e60 wiem że zupełnie inny jak e38 ale może pomożecie kumplowi.
chodzi o to że pasek ścigałem ale nie wiem jak założyć nowy a to dla tego że pierwszy raz widzę coś bez rolki napinającej ??
wygląda to tak:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E6...te_compressor/
czy wychodzi na to że muszę odkręcić kompresor klimy by założyć ten pasek?? czy jest inny chwyt na to??
pozdrawiam
-
Dokładnie tak,trzeba jechać do serwisu klimy,niech odessają czynnik i można zdejmować sprężarkę.
-
to nie można jej popuścić na śrubach trochę bez ściągania czynnika ??
trochę to bez sensu wymyślili by wymienić pasek,jak była rolka napinająca to robiło się to w 30 sekund.
ja go ścigałem na siłę podważając sznurkiem i ładnie zszedł
-
Z tego co pamiętam popuszczenie śrub niewiele da.Jest to bezsensu,ale nie dla producenta i serwisu,trudność i koszt wymiany wzrasta.Brak dodatkowych elementów (napinacz) czyli mniejszy koszt produkcji.
-
no nic pokombinuje ale nie uśmiecha mi się rozszczelnić układ klimatyzacji tylko po to by zamontować pasek:-(
chyba zaryzykuje i naciągnę pasek jak się da i nałożę na siłę tyle ile się da bo z tego co się orientuje to są elastyczne paski jeżeli nie potrzebują napinacza.
pozdrawiam
-
zakładałes kiedys łancuch w rowerze?
-
W sumie niepotrzebnie zdejmowałeś stary pasek,napewno się nie ślizgał i nie uległ zerwaniu a nawet gdyby to nic by się nie stało.Możesz spróbować jak kolega wyżej (łańcuch przy rowerze),nałożyć pasek na koło pasowe sprężarki i kręcąć wałem korbowym silnika starać się wcisnąć na koło pasowe wału :) Uważaj żebyś nie pokrzywił koła pasowego wału jak będziesz czymś podważał,pełni rolę amortyzatora drgań skrętnych wału korbowego...
-
ok. powalczę z tym w wolnej chwili.
ale co masz na myśli by nie pokrzywić koła pasowego? chyba nie jest tak delikatne by się wykrzywiło od podważania czymś z udziałem ręki ?
chyba że masz na myśli by nie uszkodzić rowków lub rantu koła
pozdrawiam
-
Odświeżę temat, w e38 zaczął mi piszczeć pasek klimatyzacji, kupiłem nowy. Jak wygląda procedura wymiany ? Też trzeba spuścić czynnik z klimy ?
-
Wymiana paska kompresora nie ma nic wspólnego ze spuszczaniem czynnika.
Nawet w wyżej opisywanym e60 bez napinacza.
W e38 zdejmujesz wieczko z rolki napinacza, jest pod nią śruba (torx, chyba 50), którą zwalniasz napięcie napinacza.
Zdejmujesz stary pasek i postępując w analogiczny sposób zakładasz nowy.
Max 10 min roboty.