-
9 załącznik(ów)
błędy w INPA
Dzisiaj miąłem 1 kontakt z INPA błędy które przedstawiam chyba zostały usunięte ponieważ, gdy skanowałem jeszcze raz już ich nie było, jedynie został jeden błąd czy to jest prawy czujnik abs i asc?? Załącznik 4253Załącznik 4254Załącznik 4255Załącznik 4256Załącznik 4257Załącznik 4258Załącznik 4259Załącznik 4260Załącznik 4261
-
mam tego więcej, ale nie wiem jak dodać:/
-
-
Kolego, niezła choinka w elektryce.
Albo miałeś zeżarte wiązki przez jakiegoś wrednego gryzonia, albo ktoś coś ostro kombinował..
Pisze, że miałeś:
- brak pomiarów z przepływomierza
- brak sond lambda
- brak trzech czujników ABS
- kłopoty z pomiarem prędkości obrotowej silnika
- zablokowany silnik wycieraczek
- brak komunikacji z fotelami
- ....
Brak jednego czujnika ABS powoduje brak systemu ABS oraz ASC. Polecam Ci zakup jedynie oryginalnego czujnika. Możesz poszukać od kogoś z klubu używanego i sprawnego.
-
hmmm fotele działają, wycieraczki działają, sondy lambda są co do reszty to już nie wiem, kontrolki od ABS i ASC świecą mi się od miesiące wcześniej było ok co mi radzisz??
-
ABS:
INPA pokazuje, że masz uszkodzony czujnik z tyłu po prawej. Weź zamień je miejscami z tym z tyłu po lewej, skasuj błąd i sprawdź po przejechaniu się czy błąd przeniósł się razem z czujnikiem. To samo możesz zrobić z przodem, bo tam z tego co widzę masz uszkodzony przedni z lewej.
To jest diagnoza może i czasochłonna ale za to darmowa i do przeprowadzenia samodzielnie. Niestety czujnik ABS to nie zwykły kontaktron czy czujnik halla. Tam w środku jest elektronika i nie zmierzysz tego ohmomierzem. Jak błąd przeniesie się z czujnikami, to masz czujniki do wymiany, a jak pozostanie to albo pompa abs albo elektryka abs (np. przewody od czujnika do sterownika abs).
-
Jak taki mądry jestes z zamiana miejscami czujnikow to sproboj u siebie najpierw to zrobic i dopiero proponuj taki zabieg innym.
Zycze powodzenia. Na 20 czujnikow co wymienialem tylko 1 wyszedl bez bólu w x5 a reszta to po kawaleczku. Wyjecie to jednoznaczne z wyrzuceniem.
Mozna te czujniki mierzyc miernikiem. Ja ustawiam na tester diod. Jak ma sie dobry miernik to pokaże napiecie przy ktorym puszcza. Przewaznie 1680mv. Pomiar zawsze robie przy sterowniku.
-
zauważyłem, że gdy jest sucho, ciepło to nie pojawiają mi się kontrolki od asc i abs, a gdy jest wilgotno to przed pojawieniem się kontrolek, podczas hamowania słychać dziwny odgłos z pod maski, może jednak pompa jest uszkodzona? przypuśćmy, że uszkodzone są czujniki, czy wtedy pompa powinna wydawać jakiś dźwięk? albo pedał hamulca dziwnie przeskakiwać ?
-
Jak jest gubiony sygnał z któregoś koła to będzie się układ zachowywał jak opisałeś. Będzie się włączała pompa abs i pędzie pulsowanie pedału hamulca przy lekkim hamowaniu. Taki objaw jest również jak jest problem z pierścieniem magnetycznym w łożysku z którego jest brany sygnał. Najskuteczniej to sprawdzać pod oscyloskopem. Tego się nie oszuka. Da się podczas pomiary stwierdzić uszkodzenie czujnika lub pierścienia.
-
seban123, nie sądzę, żeby kolega miał dostęp do oscyloskopu.
U mnie czujnik wychodził bez większych oporów. Odkręciłem imbusem śrubkę i delikatnie podważyłem szary czujnik płaskim wkrętakiem. A potem reszta już ręcznie.