-
pękające felgi
Ciekaw jestem czy Wy Koledzy też macie problem z pękającymi felgami ? Rozumiem, że nasze drogi nie są przystosowane do jazdy na 20-calowych felgach. Jeżdżę raczej ostrożnie i omijam dziury i nierówności w miarę możliwości, ale czasem się po prostu nie da. Felgi jeżdżą w letnim sezonie. Mam już dwie spawane felgi :-)
Proszę o Wasze opinie.
Pzdr
-
Wydaje mi się że to zależy też od tego jaka to felga, jaka opona jest założona itp.
Ja co prawda nie w e32 i nie na 20" ale przejeździłem sezon na felgach schmidt vn line 17x8 i 17x10 z tylu opona 245/35, ciśnienie 2,7 - 2,8 i nic dalej proste a kilka razy wpadłem w jakąś dziurę. Natomiast mój kolega jeździł na felga od corvetty maja rozstaw 5x120 ale et chyba 56, żeby jeździć musiał dorobić dystanse. Felga była 17x9,5 z oponą 215/40 i co chwile mu pękała:/ spawał kilka razy, nawet dokupił jedną sztukę ale z czasem pękła następna.
-
Ja jeździłem na 22' dłużysz czas i nie odnotowałem pęknięć lub żeby któraś się na tyle skrzywiła żeby były jakieś wibracje w aucie
-
Z tego co sie dowiedzialem od chlopakow co naprawiaja felgi, to wybitna wizytowka BMW i oni zawsze pod tym wzgledem sprawdzaja felgi przy zmianie opon. Moje 18" tez tego nie uniknely. Jedna z nich delikatnie pekla na wewnetrznym rancie, pekniecie bylo na tyle malenkie, ze nawet powietrze nie uchodzilo z opony ale jednak bylo i tak jak wspominalem felgi od BMW czesto maja takie mini pekniecia wlasnie w tym miejscu.
-
Pytasz o oryginalne 20' ?
-
tak, ja mam oryginalne 20'' wzór 87 od X5
-
Trochę późno ale myślę że moja opinia się może przydać.Handluje używanymi częściami i często mam też felgi.Oryginalne obręcze aluminiowe BMW cierpią na pękalność,niestety...Mam na myśli właśnie większe rozmiary,nawet mój priorytet jeśli chodzi o mega kozaki wz-128 ostatnio widziałem popękane.
-
Dzięki za info. No cóż, jeżdżę na 20'' i niestety trzeba się liczyć z pęknięciami...
co prawda omijanie dziur mam we krwi, ale nie wszystko się zauważy.
pzdr
-
Taka nasza męka na Polskich drogach.. 'Jazda slalomem' -kiedyś zatrzymali kolegę do kontroli , powód-jazda po całej szerokości drogi;) byli pewni ze ma wypite a tu rozczarowanie po prostu omijał dziury ;)