Moi Drodzy mój Kolega ma BMW jak w tytule z przebiegiem 195 tyś km i na 2-2.5 tyś km spala mu około 0.5 litra oleju...czy to normalka w tych silnikach czy raczej powninien sie martwić,że coś jest nie tak?
Wersja do druku
Moi Drodzy mój Kolega ma BMW jak w tytule z przebiegiem 195 tyś km i na 2-2.5 tyś km spala mu około 0.5 litra oleju...czy to normalka w tych silnikach czy raczej powninien sie martwić,że coś jest nie tak?
Czy kopci mu auto na czarno jak doda gazu?
Są jakieś wycieki - spod uszczelki itd?
Podpinał kolega auto pod komputer?
Świeci się może zółta kontrolna na BC ?
Jak z tempereturą nie skacze na czerwone pole?
Powodów może być kilka:
- uszczelniacze zaworów - powinien chwile po odpaleniu puszczać niebieski dymek
- pierścienie
Silnik pracuje idealnie...żadnych skoków temperatury ani kopcenia na czarno,bialo czy różowo...gdyby tak było nie zakladałbym tego watku:D...jedyne co faktycznie może wpływać na ten ubytek oleju to to,że poci się lekko spod jednej uszczelki pokrywy zaworów...uszczelki wymienione na nówki.Ja zapytałem się tylko czy to normalka w tych silnikach bo jezeli u Was wcale nie ubywa oleju to generalnie zdaje sobie sprawę,że coś jest nie tak.
Ja mam 740i V8 a to jest chyba poliftowe 735i z tego co kojarzę, trochę tylko zmienili ten motor, i absolutnie nie ma takich ubytków oleju.
Silnik w dobrej koncycji nie powinien zuzywac oleju.
Piszesz ze zostaly wymienione uszczelki pokryw zaworow - a czy zostaly wymienione takze rurki swiec pod deklami - numer 12 ?
http://static.bmwfans.info/images/epc/MTE5NzE2X3A=.png
Nie wiem o tych rukach czy zostały zmienione ale wymiana robiona byla w Niemczech w ASO więc chyba pomyśleli o tym...chociaż pewności takiej nie ma...wiem za to,ze wymienili też śruby dociągające pokrywę bo stwierdzili,że istnieje taka potrzeba...trochę dziwne.Prosilbym aby Ci którzy posiadają w swoich BMW takie właśnie silniki czyli N62...napisali jak u nich jest z braniem oleju...czy wogóle coś takiego występuje.Pozdrawiam.
Czy pomysleli to niewiadomo.
Moja e65 ma ksiazke serwisowa wedlug ktorej ASO robilo regularnie wszystko a rok temu zauwazylem ze filtr powietrza nie byl zmieniany od nowosci ;D
Niech Twoj kolega sciagnie cewki, wykreci swiece i sprawdzi czy nie wypycha mu oleju.
Te rurki to czesta przypadlosc i powinno sie je zmieniac przy wymianie uszczelek.
Każdy silnik bierze trochę oleju, to normalne. Ale nie aż tyle