-
Jaki wybrac aparat?
Witam kolegów. Potrzebuje porady w sprawie zakupu aparatu. Mam na oku dwa modele: http://www.mixelectronics.pl/nikon-c...-sd-16gb-51731 oraz http://www.mixelectronics.pl/panasonic-dmc-fz48-51357 prosze o wypowiedzenie się kolegów i koleżanki którzy mają jakieś doświadczenie z fotografią.
-
Jeśli dysponujesz kwotą 1.500,- zł to właściwie wszystko jedno. Weź do ręki jeden,potem drugi i wybierz ten, który bardziej będzie leżał w ręku.
-
Oglądałem jeden i drugi i wrażenia podobne. Dlatego mam dylemat i pytam na forum bo wiem ,że jest paru fotomaniaków.
-
Słuchaj Wojtka- chłop wie co mówi ;)
-
jeśli tylko do zastosowań amatorskich to polecam Sony Alfę. Sam używam, kosztowała mnie 1,5 roku temu 1100zł. Jeśli "przesiadasz się" z jakiegokolwiek kompakta na lustrzankę to nawet taka z najniższej cenowej półki powinna spełnić Twoje oczekiwania.
-
Miałem do czynienia tylko Nikon-em i Canon-em ale zawsze wygrywał Nikon,tak że polecam tą firmę z czystym sumieniem,oczywiście jest to subiektywna ocena,ponieważ z Panasonic-iem miałem niewiele do czynienia ale kolega sobie kupił i porównywaliśmy nasze aparaty po różnymi względami i jednak Nikon.Niestety były to lustrzanki i ta ocena może mieć się nijak do tych konkretnych egzemplarzy.Na koniec jeszcze pytanko,czy za tą kasę nie można kupić używanej lustrzanki?
Teraz się bawię Nikon-em D-90 i powiem,że to świetna i niezawodna maszynka.
Warto prześledzić statystyki sprzedaży.
P.S:Oby się nie rozpętała wojna zwolenników różnych marek.
-
Do czego chcesz aparat? Tylko fotki na każdą okazję? Może fotografia zainteresowała cię i chcesz coś na początek?
Jak tylko pstrykanie fotek to ...radzę kupić FZ-150.
Jeśli zafascynowała cie fotografia to proponuję rozważyć zakup czegoś z wymienną optyką:)
-
Dziękuje za odpowiedzi w temacie. Zwykłego kompakta mam i chce kupić coś lepszego. Myślałem nad lustrem ale na moje potrzeby to za dużo. W używke nie chce sie pchać.
-
Tak Ci się teraz wydaje,za parę miesięcy będziesz chciał znacznie więcej a nie dostaniesz tego od tych dwóch aparatów,sam to przerabiałem i wiem co mówię.
Na początek bardzo fajne są Olympus-y,małe a jednak o sporych możliwościach,dostajesz nie najgorsze objektywy kitowe,spory wybór objektywów na rynku wtórnym,nie drogi,sam miałem E-450 i wystarczył mi na jakieś dwa lata,później Nikon D-90.
Superzoom-y nie dają takiej frajdy i bardzo szybko się nudzą.Myślę,że znajdziesz jakieś lustro w dobrych pieniądzach.
Alternatywą może być hybryda Sony Nex3 lub Nikon One,jednak z uporem maniaka polecam coś co możesz później rozbudować o jakieś fajne szkła i bawić się przez długi czas.
Z tych dwóch wymienionych na początku jednak Nikon.
-
Widze ze ktos przeszedl podobna droge jak i ja ...
Przygode z lustrzanka (jeszcze jako zielony amator) zaczynalem z Olympusem E-420 lecz po krotkim czasie (1 miesiac) zmienilem go na Nikona D-90 z ktorego jestem mega zadowolony do dzis.
Dysponujac taka suma proponowal bym Tobie zakup uzywanej lustrzanki np. Nikona D40 lub D60 lub porownywalnych Canonow.
Powinno sie udac nawet na zakup z dodatkowymi objektywami.
Fotki z D40 lub D60 beda o wiele lepsze niz produktow przedstawionych przez Ciebie, obudowy lustrzanek tez sa duzo bardziej wytrzymale a aparat z dobrych rak bedzie ci sluzyl dlugie lata a przy tym zachowa jeszcze jakas wartosc.