[mechanika] P³yn ch³odz±cy ucieka po otwarciu (??)
Ch³odzenie, temat powracaj±cy jak bumerang... :? Wydaje mi siê jednak, ¿e nikt dot±d nie opisywa³ takiego objawu.
Jak niektórzy pamiêtaj±, w styczniu mia³em k³opoty z uk³adem ch³odzenia (uciekaj±cy p³yn). Okaza³o siê parê rzeczy - wymieniona zosta³a wiskoza, czujnik wentylatora, uszczelki dekli zaworowych, brytwana pod silnikiem (?), odma, uszczelka pompy wody i parê innych uszczelek.
Po zalaniu p³ynem Pawe³ z Mineralnej (który mi to robi³) zaleci³ sprawdziæ za jaki¶ czas czy nie ucieka. Jako¶ siê nie z³o¿y³o, dopiero rozbieraj±c lampy do monta¿u ringów (a wiêc jaki¶ miesi±c temu) sobie przypomnia³em i sprawdzi³em. By³em bardzo zbudowany, bo p³ywaczek sta³ w takiej pozycji jak tu¿ po zalaniu.
A¿ tu nagle dzisiaj wsiadam do auta - CHECK COOLANT LEVEL. Sprawdzam - faktycznie, p³ywak w dole. Dola³em i na razie jest ok (muszê sprawdziæ za kilka dni czy i ile uby³o), pod samochodem nie widzia³em mokrych plam (p³ynu w oleju nie sprawdzi³em... :roll:).
I tutaj pytanie - czy mo¿e byæ, ¿e moje otwarcie uk³adu spowodowa³o ucieczkê (cofniêcie?) p³ynu?? Jakie¶ zapowietrzenie czy co¶?? No bo tak to wygl±da...