-
podpięcie kompa pod navi
hej kupiłem sobie NAVI, wszystkie te moduły, monitory wiązki itp, ale narazie tego nie zakładam, i wpadłem na taki pomysł co by się stało jak bym podpiął tę niebieską wtyczkę od BC do tej niebieskiej w monitorze?
:) będzie wyświetlać coś? (dane) bo jak tak to bym sobie narazie podłączył a drugie radio obok jak CB załozył i by grało przez tydzien bo wstawiam do magików :D
a i jescze mam pytanie z audio, bo ktoś mi powiedział żebym nie zakładał do mojej BM wzmacniacza bo głośniki nie wytrzymają??
Wzmacniacz miałby być ori oczywiście, więc co to za sens, ori radio, wzmacniacz i ori głośniki miałby by nie wytrzymać niby? To kto to wymyślił i co to za wzmak??
Słyszałem też że jak bym chciał dołożyć w przyszłości tylną półkę z głośnikami to znów musiałbym zmieniać wzmacniacz bo ten od zwykłego audio nie pasuje (teraz nie mam w ogole wzmaka, dokładam wraz z navi)
-
1. To są zupełnie inne wtyki. Mimo, że może fizycznie pasują(do BC z tego co pamiętam jest czarna wtyka) to i tak nic Ci to nie da
2. Głośniki wytrzymają.
3. Były 3 systemy audio w E38, zwykły Stereo, Hifi oraz TOP Hifi. Zwykły stereo głośniki miał zasilane z radia, system hifi miał więcej głośników(po 3 w przednich drzwiach, 2 w tylnych) dodatkowy wzmacniacz(srebrny za zmieniarką). Zasadnicza różnica jest taka, że w tym systemie każdy głośnik jest osobno podłączony do wzmacniacza, a co za tym idzie wiązka do drzwi jest inna(do przednich drzwi idzie po 3 pary przewodów).
System TOP-Hifi to rozbudowany o subwoofer system hifi. Dodatkowo są dostępne proste efekty DSP oraz dźwięk ze zmieniarki do wzmacniacza trafia drogą cyfrową w celu poprawy jakości dźwięku
Tak więc chcąc dołożyć system hifi bądź top-hifi tak czy siak czeka cię zmiana instalacji do głośników
-
ok dzięki wielkie, więc narazie zakładam tylko navi i ori głośniki ze wzmakiem bez wynalazków, a potem ew. TOP :)
aha chciałbym jeszcze dowiedzieć się skąd wiązka od navi bierze zasilanie (kostka z dwoma grubymi kablami zdaje się) aby podłączyć to i sprawdzić czy w ogóle działa?