-
Błąd po wymianie opon
Witam. Szukałem odpowiedzi na mój problem w tym dziale ale niestety nie znalazłem.
Problem jest taki, że po wymianie opon na zimowe (felgi też inne) wyskakuje mi czerwony samochodzik, i błąd ciśnienia w oponach. Jakby było to na żółto to bym się bardzo nie martwił, ale czerwony błąd to już nie jest byle co. Wszedłem do menu serwisowego przez ten guzik koło zegarów, ale nie ma tam nic o oponach. Są hamulce, płyn hamulcowy itp. Wie ktoś może w czym jest problem? Czy może trzeba od razu do ASO z tym lecieć?
pozdrawiam
-
czujnik cisnienia w oponach . na letnich felgach miałes i było oki , teraz założyłeś inne fele i sie pojawił komunikat
-
pewnie w nowych kołach nie masz czujników ciśnienia
-
Aha, i co teraz? Dziwne, bo opony i felgi oryginal BMW. Trzeba teraz cały czas jeździć z tym błędem? Czy da się jakoś ominąć to.
-
Jesli masz juz RPA to musisz ustawic cisnienie w kolach na rowno i w ustawieniach auta w zakladce RPA wyzerowac zstawienie cisnienia
-
A jeśli nie mam tego czujnika cały czas?
-
Byly 2 systemy, pierwsze e65 mialy RDC. Nastepme dostaly RPA. Zobacz na ustawieniach co masz albo podaj mi vin. RPA dziala bez czujnikow, mierzy sie predkosc kola i na podstawie tego system wie, czy utraciles powietrze.
-
Przesłalem VIN na priv. Nie wiem czy dobrze rozumiem moj problem. Na nowych oponach nie ma czegoś co było na tych letnich i system wariuje? Dzięki za wszystkie wskazówki.
-
Jako ze Twoje auto nie ma juz czujnikow, tylko system sam sobie liczy czy opony maja cisnienie czy tez nie, musisz jedynie zresetowac system w ustawieniach. Opony zimowe - inny rozmiar.
-
Dzięki! Jeszcze byłbym wdzięczny za info gdzie dokladnie mam tego szukać, dodam że menu angielskie mam.
szukalem w settings - nie ma tam nic takiego, w on board data tez nic takiego nie ma.
z tego co czytałem to RPA to chyba czujnik przebicia opony? czy to jest ten sam czujnik co do ciśnienia? czy może to jest coś innego