-
mokre świece
witam dziś wymieniłem świece w m62 , diagnoza komputerowa wykazała błąd na cylindrze 4 i 8 więc najpierw postanowiłem wymienic świece . No i na tych ze cylindrach (4,8) świece były zalane olejem , reszta suchutka ale wymieniłem wszystkie. Co mogło byc powodem tych zalanych olejem świec ? chyba ze usterką były cewki ale narazie wymieniłem tylko świece,
świece jakie założyłem to
http://images10.fotosik.pl/211/88aad392d2c8ff14.jpg
czy wymiana usunie to zalewnaie świec??
-
kolego opisz jak zalane olejem ? od strony iskrownika czy od strony ceramiki ? Jesli od strony ceramiki powyzej gwintu , to jest to standardowa niesprawnosc w bmw . Sa to uszczelki pokryw zaworow . U mnie mam mokre 6 z 8 swiec . Narazie tak jezdze ale za miesiac szykuje sie do wymiany ...
P.s A jezeli od strony iskrownika to juz gorsza historia ....
-
od strony iskrownika była cała w oleju i cewka też była zalana olejem(2 sztuki 4i8 cylinder) reszta suchutkie
-
a jak wykrecales swiece to ci nie splynelo na iskrownik od strony izolatora??
-
Szukaj wycieku spod uszczelek pokryw zaworów. Czasem dopiero się zaczyna, jest bardzo mały i ciężko go zobaczyć. Normalne. Wymienisz uszczelki i masz spokój.
-
Nie wiem jak jest w BMW ale mysle ze podobnie. W zestawie do uszczelki pokrywy zaworów dostaniesz takie o-ringi ktore wchodza kolo swiec moze po prostu Ci puściły.
-
a ja bym podejrzewał odme jeśli to 4 i 8 cyl
-
spalanie zwiększyło się o jakieś 7l / 100km więcej ( może cewki nie działają na tych cylingrach )
-
czy na kompie wyszło by że odma padła? lub cewki ?
-
dziś sprawdziłem świece te niby mokre i były suche (przejechałem około 10 km ) albo sie naprawiło albo zlało mi sie po porcelanie przy pierwszym odkręcaniu. w kazdym razie świece wymienione !! tylko czy wogóle dobre kupiłem jakościowo (sprzedawca mi polecił), moze sondy padły ze tak teraz pali