-
wywala wodę przez korek
witam
dziś postanowiłem wymienić termostat, odziwo w miejscu starego była tylko obudowa, termostatu brak !! zakreciłem nowy orginalny dolałem wody i włączyłem silnik, po przejechaniu 5 km tem peratura BC okolo 108 stopni C, wskazówka na środeczku. Ale nie dam rady odkręcić korak bo wywala wodę przez korek !! poczekałem chwilkę aż spadła temperatura i odkręciłem korek włączyłem silnik i po chwili wywala wodę , nie ma stróżki wody z malego otworku . co to może być za przyczyna, wcześniej mogłem odkręcić korek i strózka była, zapowietrzony na maxa czy co ??
można wogóle odkręcić korek do wlewu wody na gorącym silniku ? wczesniej mogłem
-
Według mojej wiedzy i to co zaobserwowałem u siebie, to przy odkręconym korku poziom się podnosi wraz ze wzrostem temperatury i po jakimś czasie zaczyna przelewać. Nie było u Ciebie wcześniej tego objawu, ponieważ nie było termostatu i nie osiągał prawidłowej temperatury silnika (przypominam, że między 75 a 115 stopni wskazówka jest na środku). U mnie od ok. 90 stopni zaczyna się przelewać.
-
nie można odkręcać korka na gorącym silniku może w ciebie walnąc gorąca woda( w każdym sprawnym układzie chłodzenia tak jest) może wina leży po stronie nieszczelnego korka?
-
a odpowietrzales wszystkimi odpowietrznikami? powietrze w srodku leci cieple? Mozesz miec padniety korek - uklad odpowietrza sie sam - wiec nie musisz teoretycznie jej pomagac - powietrze powinno wyleciec przez korek.
-
tylko odkręcałem ten odpowietrznik na obudowie zbiorniczka - ogrzewanie nie dziala zbyt dobrze i ciagle pojawia sie komunikat zeby sprawdzic poziom wody !!
może mam gdzieś nieszczelność a teraz zrobiło sie ciśnienie w układzie i wywala przez małą dziurke wode. chyba ze sie odpowietrza i wody mało . doleje na poziom jak bedzie silnik zimny i zobacze czy dędzie brakowało czy będzie ok . jaka temperatura jest już grozna dla silnika , powyżej jakiej wartości......?
-
może coś z tym termostatem jest nie tak ty sam go zakładałeś?a może własnie go nie było bo takie coś się działo i nikt nie mógł tego ogarnąć, pamiętaj że jak raz zagrzejesz V-ke to już z nią do ładu nie dojdziesz nigdy więc czym prędzej znajdz usterke
-
temperatura stoi na srodeczku cały czas . termostat to 4 śróbki to filozofi niema a był nowy orginalny więc pewny. No ale własnie dostałem odpowiedz że nie można korka odkręcić, więc chyba wszystko w normie . jutro doleje wody i zobacze co i jak
-
Możesz zawsze podjechać do kogoś kto ma takie cudo http://allegro.pl/miernik-tester-szc...894743821.html i ci sprawdzi czy masz szczelność na układzie chłodzenia.
-
w ojej okolicy ciężko bedzie znaleść taki warsztat. Gdzie są newralgiczne punkty układu
-
mam podobny problem u siebie tylko ze w e32 gdy termostat jest wyjęty nie wyrzuca wody przez korek