Czesc szukuje sie do wymiany swiec , dlatego pytam o swiece . Wiem dokladnie jakie powinny byc z katalogu . Ale moze macie jakies swoje prywatne doswiadczenia na ten temat ? Kupowac NGK , Boscha czy moze Brisk ?
Wersja do druku
Czesc szukuje sie do wymiany swiec , dlatego pytam o swiece . Wiem dokladnie jakie powinny byc z katalogu . Ale moze macie jakies swoje prywatne doswiadczenia na ten temat ? Kupowac NGK , Boscha czy moze Brisk ?
Ja kupiłem NGK BKR6EK jak piszą w instrukcji oraz polecają w katalogu NGK i jestem zadowolony. Śmigam na LPG i nie ma problemu ze świecami.
Ważne, żeby sprawdzić szczelinę i ewentualnie ją dopasować by była zgodna z zaleceniami do tego silnika.
Kiedyś do E36 zamontowałem Beru. Strasznie się zawiodłem. Po 600 km nie szło autem jechać (a było tylko na Pb) i zamontowałem na powrót stare zużyte NGK i szło aż miło. Tak więc nie mam podstaw by szukać innych niż tego producenta.
Byłem ostatnio na targach Intercarsu. Od marca tego roku pojawiły się nowe świece tanie i z dobrymi parametrami. Mowa o serii. TT firmy DENSO. Na razie jeszcze dojeżdżę swoje i je przetestuję. Cena za sztukę to koło 15 zł. Polecane do gazu. Są jedno elektrodowa ale podobno o ciekawej konstrukcji. Jak masz trochę kasy to możesz zainwestować w platynowe czy irydowe ale cena za sztukę to około 40-50 zł.
Sporo kiedyś montowałem NGK i się zawiodłem. Teraz montuję BOSCH i jest ok. Czasami BERU. Pracuję w bosch serwis i się trochę tych świec o wymieniałem. NGK po 15 tysiącach wyglądają tak jak BOSCH po 50 tyś. Mowa o zwykłych świecach. Sprawdziłem na kilku autach bmw.
Seban, chętnie dowiem cię czegoś więcej o tych Denso.
Jak zamontujesz u siebie, to koniecznie pochwal się wrażeniami :-)
Na razie muszę trochę poczekać ale na pewno je zamontuję. Sam jestem ciekawy co są warte. Może w przyszłym miesiącu zdam relację. Do m30 katalog podaje w16tt a do m62 k20tt tak samo jak do m60. Ja płacę za sztukę do m30 12 zł.
Hmmm, dzisiaj dowiedziałem się, że kolega mojego szwagra w E39 M62 z LPG ma założone Brisk'i i jest ponoć megazadowolony. Wcześniej miał problemy ze świeczkami i gazem a po zamontowaniu Brisków - jak ręką odjął. Na opakowaniu jest napisane, że są przeznaczone do LPG i CNG. Cena... 9zł/szt. Chyba zaryzykuję niedługo te 70zł...
Brisk Silver DR 15YS
http://www.brisk.cz/img/catalog/19.jpg
EDIT:
Allegro - http://allegro.pl/dr15ys-brisk-silve...766530307.html
Tak myslalem co osoba to inne zdanie . Chyba jednak kupie zwykle swiece Ngk . Nie mam gazu i nie musze miec jakis wynalazkow .
Założyłem NGK i jestem zadowolony, nie ma problemów więc po co mam kombinować.
Jeśli nie trafisz na podróbki to na pewno będziesz zadowolony, problem w tym, że coraz trudniej o to.
Ja już 2 razy zawiodłem się na NGK, kilku moich znajomych też.
Aktualnie kupuje polskie iskry i nie mam problemów.
Założyłem ostatnio Denso TT do mojego M30B35 i zauważyłem poprawę w stosunku do NGK w pracy silnika po uruchomieniu na zimno.