-
Mercedes 416 CDI
Witam
Chciałbym zapytać czy ma/miał ktoś styczność z w/w mercedesem.
Przyjechał do mnie dzisiaj kolega i jego dziadek chce sprzedać takiego mercedesa.
416 CDI 160KM 2005r. Biały z kontenerem + fabryczna winda. Przebieg 54 000 km (jego dziadek ma od nowości tego busa).Klimatyzacja,abs,asc, 2x el szyby, bezwypadkowy,nigdy nic nie było malowane. stan tak na oko no to dosłownie "igła"
Zarejestrowany na kat B :)
Cenę jaką mi zaproponował to 44.500zł i teraz się zastanawiam.
Ogólnie chodzi mi o to jak te auta się sprawują i jakie przebiegi potrafią zrobić bez większych remontów silnika. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
pozdr
-
Jeżdziłem takim trochę i powiem ,że super auto w tej klasie ,spalanie calkiem normalne ,winda super sprawa, hamulce , prowadzenie ,przyspieszenie mega jak na taki samochód :)
-
Zasada prosta ktora sie tyczy wszystkiego jak dbasz tak masz. Co do samego samochdu to u mnie w firmie jezdzi pare takich mercow (chlodnie komorowki) i nie ma z nimi wiekszego problemu co jakis czas podstawowy przeglad, a lekkiego zycia nie maja dzien w dzien w trasie i sa dobrze zaladowane. Wiadomo jak w kazym kopciuchu trzeba uwazac na turbo.
-
Ja mam w firmie 316CDI, ma przejechane 140Tkm miał wymienioną 4 razy podporę wału po czym stwierdzono, że wał jest krzywy i też wymienili - na szczęscie wszystko na gwarancji.
Parktronik raz działa raz nie.
Drugie auto w firmie to laweta Crafter ( czyli to samo co Sprinter ) i jest ten sam problem z podporą wału , a ma przejechane 45Tkm
Dla mnie Sprinter to porażka i więcej bym takiego auta nie kupił.
Mój kolega ma Fiata Ducato, przejechał nim 350Tkm i nic się poważnego nie stało.
Także Mercedes zszedł na psy- takie moje zdanie :)
-
Tak jak Evan pisze sprinter to porażka blacha i mechanika słaba .Renault master lub mascot z motorem 2.8dti to sa auta do roboty >POlecam mam 3 sztuki:)
-
Ja również polecam Mastera 2.8 DTI mam takiego, 2001r, i dosłownie nic się z nim nie dzieje. Przyśpieszenie i prowadzenie super jak na blaszaka.
-
Interesuje mnie tylko kontener i ładowność ok 3,5
-
No to w takim razie Masscot, większy brat Mastera.