-
Night vision
Witam
Mam u siebie w siódemce opcję night vision, dzisiaj chciałem ją wypróbować bo od niedawna mam ten samochód. Jechałem już po zmroku i niestety chyba nie działa mi to. Raz ktoś przechodził na pasach a raz szedł chodnikiem - na monitorze nic nie było widać. Cały czas był szary. Raz czy dwa tylko jak samochód jakiś jechał to w lewym górnym rogu coś mignęło. A tak to nic. Patrzyłem czy może ta kamerka jest przybrudzona albo coś, ale jednak nic tam nie ma.
Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje? Może coś trzeba ustawić?
-
Niestety Night Vision w E65 nie wykrywa pieszych ani żadnego ruchu istot żywych drodze. Jeśli chodzi o ustawienia systemu możesz ustawić tylko takie rzeczy jak:
-zoom, czyli przybliżenie
-curven modus czyli połączenie z reflektorami adaptacyjnymi
-vollbild czyli tryb pełnoekranowy
-kontrast
-jasność
Zawsze używając Night Vision najlepiej uaktywnić reflektory adaptacyjne. Za zakręcie system będzie miał większe pole widzenia i z pewnością ewentualne przeszkody na drodze będą lepiej wyłapywane. Niestety rozpoznawanie osób pierwszy raz dołożono dopiero w modelu F01, a szkoda bo MB W221 jeździł z tą funkcją już od 2005 roku.
-
Aha :| Więc w sumie po co jest to night vision, skoro nie rozpoznaje pieszych?
I jak poustawiać te rzeczy które wymieniłeś?
-
[IMG]http://img812.imageshack.us/img812/5850/75521246.png
Tak to wygląda. Wszystko jest do ustawienia w zakładce Settings -> Car -> Night Vision (jeśli taką będziesz miał) a jeśli nie to bezpośrednio podczas działania system sterując pokrętłem I-Drive.
Jeśli chodzi o przydatność systemu, jest on pomocny na nieoświetlonych drogach, sprawia że droga dużo dużo przed nami tam gdzie reflektory nie doświecą jest lepiej widoczna i np idący na niej ludzie czy przebiegające zwierzęta są lepiej widoczni.
-
Dzięki, przetestuję to u siebie.
Ale jak to jest, na ekranie night vision będę w nocy widział idącego pieszego ulicą wcześniej, zanim sam go zobaczę?
Bo tak jak mówiłem, jechałem w nocy i nikogo nie widziałem.
-
Może system potrzebuje kilku ustawień w opcjach o których napisałem wyżej. Przestaw kontrast i jasność, wtedy na ciemnym ekranie NV idący człowiek będzie mocno widoczny poprzez nadanie mu takiej jasnej, prawie białej barwy. W chwili gdy na drodze przez szybę zaledwie dopiero zaczynasz kogoś dostrzegać to na ekranie powinien on już być przez chwilę dobrze widoczny.
-
Dobra, pobawię się w ustawieniach. Dzięki
-
Witam, nadal mam problem z Night Vision. Kamera jest raczej sprawna, ale problem jest w tym, iż wydaje mi się tak jakby obiektyw był ustawiony "w dół" i łapie tylko asfalt. Ponieważ gdy samochód przede mną jest oddalony o kilkanaście metrów, to nie widać nic. Widać coś, jedynie gdy zbliżę się do takiej odległości na jakiej stoi się na światłach. Wtedy widać tylne koła i zderzak. Patrzyłem tam w tą kamerę, i nic tam się "nie rusza". W tym plastiku, troszkę niżej jest taka szklana szybka, a nad nią wystaje plastikowy dzyndzek. Kamera to chyba to poniżej, ale nie da się tam nic poruszać. W ustawieniach na Idrive też nie wiele mogłem wskórać. Macie może pomysł co temu zaradzić, w czym problem? Dziwna sprawa
-
A próbowałeś w zakładce "Zoom"? Nie podjechałeś może przednim zderzakiem za blisko jakiego krawężnika, bądź czegoś innego niskiego i nie przesunęło kamery? Nie powinno tak być, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
-
Zoom na pewno jest wyłączony. Co do tego drugiego to nie przypominam sobie.. W ogóle to ta szklana szybka jest tak trochę nisko, może plasik coś przysłania. Sam nie wiem. Nic nie wygląda tam na uderzone albo przesunięte. Pewnie pozostaje mi tylko ASO.