-
Alarm
Witam
Ubezpieczam właśnie moją E65. Przyjechał do mnie znajomy ubezpieczyciel, i pyta czy jest w aucie alarm. Ja wielkie oczy zrobiłem i mówię: no chyba taka podstawowa rzecz to musi być. Ale ten mi za to, że na zachodzie często nie montuje się alarmu i że może nie być :| I tu pytanie, jak sprawdzić czy moje E65 FL ma alarm? Żadnych czujników nie widać, ale moze nie wiem gdzie szukac
pozdrawiam
-
Jeśli masz alarm to najprostrzym sposobem na jego wykrycie jest zadziałanie jak złodziej
np zamknij auto standardowo otwórz tylna klape przyciskiem z pilota i po prawej stronie w bagażniku masz kieszeń otwórz ją i masz tam taki mały przycisk który należy przesunąć na OFF jak długo nie jeżdzimy autem,standardowo ma być na ON - przekręć go - jak masz alarm auto zzacznie wyć,jak nie znaczy że nie masz alarmu
WAŻNE!!!!
może też być ustawiony alarm ale wyłączony dzwięk i np mrygać będą tylko kierunkowskazy
pokombinuj tak organoleptycznie,albo po VIN sprawdz - powinna byc chyba informacja o tym czy auto jest w niego wyposażone
-
Masz pod lusterkiem diode LED ?
Mruga po zamknieciu ?
-
Jeśli czerwona dioda przy lusterku wstecznym miga po zamknięciu samochodu z pilota to znaczy że alarm jest. Jeśli dioda nie miga- alarmu nie ma. Zależy też, tak jest u Ciebie ustawione działanie alarmu. Pierwsza opcja to 30 sekundowy alarm akustyczny w połączeniu z włączeniem świateł awaryjnych lub druga to włączenie samych świateł awaryjnych na czas 5 minut. Alarm możesz sam aktywować w jeszcze jeden prosty sposób. Siedząc w samochodzie zamknij go z pilota i po chwili zacznij machać ręką w okolicach szyberdachu, gdyż przy lampkach do czytania znajdują się czujniki ruchu w kabinie. Czujniki te znajdują się również z tyłu, przy lusterku w dachu dla pasażerów siedzących z tyłu. Gdy alarm się uaktywni, najlepiej go wyłączyć poprzez otworzenie samochodu z pilota lub umieszczenie kluczyka w stacyjce.
Można również zamknąć samochód tak, aby nie uaktywniać alarmu. Wystarczy podczas zamykania samochodu z pilota dwukrotnie raz za razem nacisnąć guzik LOCK (ten z logiem BMW).
-
Wielkie dzięki wam wszystkim za odpowiedzi. Na pewno przyda mi się to. Dzisiaj już nie mam kiedy, ale jutro posprawdzam co i jak
Pod lusterkiem na pewno nic mi nie miga, więc raczej alarmu nie ma. Ale sprawdze jeszcze tymi innymi sposobami
swoja droga nie mogę zrozumieć jak w aucie za tyle kasy mogą być nawigacje, dvd, masaże foteli, doświetlanie zakrętów i inne rzeczy a alarmu może nie byc :|
Czy faktycznie na zachodzie nie montują tak alarmów?
To jakiś paradoks, w byle golfie III jest alarm a w samochodzie najwyższej klasy nie ma.
-
No w BMW było tak zawsze. Niektóre rzeczy które wydają się być standardem wymagały dopłaty. Też jestem zdziwiony że posiadasz u siebie takie opcje jak Night Vision, masaże a alarmu nie ma. No ale sprawdź to jeszcze raz tymi sposobami, które są opisane w poprzednich postach ;)
-
Pomimo tego ze moze nie masz alarmu to masz na pewno imobilizer.
Moze tez byc ze posiadasz alarm ale jest zdeaktywowany, mozna to ustawic w sterowniku NCSem.
Mozna takze na stale wylaczyc czujniki wewnatrz auta lub jednorazowo naciskajac po zamkniuciu samochodu jeszcze raz przycisk na pilocie i przytrzymanie go ok. 3 sekund.
Dioda wtedy przez chwile bedzie swiecic bez mrugania i pozniej zgasnie - funkcja przydaje sie gdy w aucie zostawiamy psa lub kota lub zamykamy auto z otwartymi szybami.
-
[QUOTE=ADASIO;250641]
WAŻNE!!!!
może też być ustawiony alarm ale wyłączony dzwięk i np mrygać będą tylko kierunkowskazy
Adaś - a jak mogę wyłączyć ten dźwięk? Żeby przy otwieraniu i zamykaniu mrugały tylko kierunkowskazy.
-
Arman da się to ustawić NCS lub Inpą - a jak to już z magikami typu Greg38 :)
-
Ahaaa czyli inaczej mówiąc trzeba by się podpiąć hehe :)
P.S zapominam Ci za każdym razem zrobić to zdjęcie tej motorolki, jak nie zapomnę to zrobię i od razu wystawie w temacie w którym to omawialiśmy, to wszyscy zobaczą akurat