-
wydech z V12 do R6...
stałem się posiadaczem idealnego, oryginalnego wydechu (środkowy + końcowy) z V12, a przyznam szczerze że mój wydech w R6 mimo wielu prób reanimacji jest daleki od ideału i drażni mnie mocno.. E32 powinno być ciche :-)
montował ktoś kiedyś taki wydech do R6 ? Jak to brzmi? Cicho jest?
-
Mam u siebie takie rozwiązanie zastosowane i muszę cię zmartwić ,jeżeli oczekujesz ciszy to raczej tego nie osiągniesz . Wydech z V12 brzmi znacznie bardziej "basowo" , ale za to znacznie lepiej wygląda .
Marek.
-
Za to tłumik końcowy z V12 jest ze stali nierdzewnej i można go fajnie wypolerować przed założeniem :)
Nie wiem czy kolega marek-ogi ma katalizator,, jego brak może powodować hałaśliwość ,,, kiedyś jeszcze na starym forum było pare osób z wydechem z V12 i wszystcy zgonie byli bardzo zadowoleni
Pozdrawiam
-
Różnica średnicy rur jest trochę duża i trzeba kombinować. To jest jeden problem ( do rozwiązania ) ale nie oczekuj ciszy przy takim zestawieniu. Z tego co się orientuję to różnica w średnicy wynosi ponad 10mm. Wydech może być zbyt wolny w stosunku do mocy silnika.
-
Zakładaj śmiało,też mam środkowy i końcowy z 750,średnica rur jest minimalnie większa,ale to najmniejszy problem.Jest bardziej basowy, natomiast w aucie i tak jest zupełna cisza,o jakości wykonania już nie wspomnę,5 lat na gazie a wydech jest jak nowy,pozatym nie ma nic ładniejszego w e32 jak kwadratowe końcówki :)
-
zakładam w czwartek i zobaczymy jak będzie :-)
-
-
a ja na wideo jak chodzi :)
-
wydech włożony, zrobiłem również mały myk i w mejsce gdzie powinien byc katalizator wsadziłem drugi środkowy, nieprzelotowy tłumik z 525i - rezultat w tym momencie w środku jest naprawdę cicho :-)
na zewnątrz szczególnie gdy stoi się za autem wydech wydaje cichy, bardzo niski basowy pomruk, troche jak V12, pogorszenia osiągów nie odczułem, jestem bardzo zadowolony :)
jedyne co mnie troche razi to wielkość tych kwadratowych rur z tyłu, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia ;-)
-
Foto mistrzu foto pokaz ;)