-
m30 nie pali na 1 tłok:(
Witam... posiadam problem z moja beata... niestety jak ja kupiłem nie działała na 1 tłok. postanowiłem ze wymienie wtrysk bo to najpierw podejrzewałem... niestety to nie to. silnik chodzi w miare normalnie ale ciagnie dopiero od 3000 do przodu... to tez nie przewody wn poniewarz przepinałem od 4 tłoka i nie pali ( nie działa 5 od prawej) swiece sa ok. tez zamieniałem. i nic. zawory sie otwieraja... i wszystko z rozrzadem ok. juz nie mam pomysłow co to moze byc. czy jest od tego jakis komp? bo zauwazyłem ze wtryski sa podłaczanie po trzy... i teraz nie wiem. zdiagnozowałem ze to 5 tłok takim sposobem ze... wypiołem wszystkie kable i odpalałem silnik na jednym... po kolei... 1234 i 6 ok... na samym 5 nie dał rady:( co to jeszcze moze byc? i czy jest jakis magik w okolicach konskich?? od takich chorób... kopułka i palec tez chyba ok... bo iskta na samej swiecy 5 cylindra jakas tam jest...
-
Znajomy miał ostatnio coś podobnego i przyczyna tkwiła w tym że pękł konik w klawiaturze. Piszesz że zawory się otwierają więc skoro jesteś na bank tego pewny to w takim razie u Ciebie może być coś innego.
-
zdjąłem pokrywe zaworów i kteciłem silnikiem... zawory sie otwieraja na tym tłoku.
-
A nie wiesz co poprzedni właściciel modził w aucie? Być może zmienił zegary albo coś i teraz takie historie się dzieją.
-
no własnie niewiem... kupiłem je z komisu. ale poprzednim włascicielem był starszy pan... bo brałem od niego ubezpieczenie... no i mam zegar do 260... w m30 to normalne?
-
W pierwszej kolejności pomiar kompresji.
-
pozniej podmien kopulke bo moze byc peknieta(niewidocznie)
liczniki sa do 260
wtrysk zamianiales z sasiednim cylindrem jak cie prosilem chyba w innym poscie czy wymieniles na inny?
-
wymieniłem na inny. kupiłem na allegro cała listwe... znaczy na 5 tłok włozyłem, od 6 a na szósty z nowej listwy. i to samo... ok. pojade do mechaniorów i sprawdze kompresje na wszystkich puszkach i dam znac....
-
wykrec pozostale 5 swiec(1-4 i 6) i pokrec rozrusznikiem. na sluch zobaczysz jak spręża. a pozniej dla porownania wkrec na inny cylinder rowniez jedną swiece a piata wykrec
-
sprawdz czy na tym 5 wtrysku jest sterowanie z kompa....na jednym konektorze ma być stały plus a na drugim impuls masy.