witam
Mam do wymiany compressor od klimy.
Wiec pytam, czy duzo z tym roboty ?
I czy sa jakies dodatkowe problemy o ktorych Powinienem wiedziec.
Dzieki I pozdrowionka.
Wersja do druku
witam
Mam do wymiany compressor od klimy.
Wiec pytam, czy duzo z tym roboty ?
I czy sa jakies dodatkowe problemy o ktorych Powinienem wiedziec.
Dzieki I pozdrowionka.
Rozmawiałem kiedyś z technikiem od klimy, i głównym problemem w klimach jest czystość przy serwisowaniu, odpowiedni olej (ilość i rodzaj) oraz osuszacz, który należy wymieniać. Generalnie osuszacz wymienia się, jeśli układ był rozszczelniony (wilgoć z powietrza). Jeśli układ był szczelny, to ewentualnie można nie wymieniać, jeśli wydajność klimy była odpowiednia. Opiłki w układzie: bezwzględnie wymień osuszacz.
Jeśli czynnik chłodniczy już sam wyciekł (lub odessano go w serwisie) to pozostaje tylko przepłukanie układu (ewentualne opiłki ze sprężarki) oraz wymiana sprężarki i osuszacza. Na samym początku należy wyczyścić z kurzu i brudu wszystkie połączenia przewodów i ich okolice -- ma być jak najczyściej się da. Sama wymiana to niedużo roboty. Osuszacz tylko nowy. I uwaga: osuszacz szybko chłonie wilgoć -- rurki od niego muszą być cały czas zaślepione. Samo dokręcenie przewodów musi być zrobione w możliwie krótkim czasie.
A na koniec -- w serwisie zlecić przepłukanie, sprawdzenie szczelności oraz uzupełnienie oleju i czynnika chłodniczego.
Jeśli wymienisz sprężarkę a osuszacz zostawisz, słaba wydajność klimy może być spowodowana jego zużyciem. Dochodzi koszt ponownej wymiany czynnika, więc trzeba rozważyć, co się opłaca.
moim zdaniem nie wolno plukac ukladu z zamontowanym osuszaczem.....
Nie w temacie ale czy we wszystkich E38 jest sprężarka tłokowa? :)
tak, we wszystkich wydaje mi sie ze w samochodach sa tylko tlokowe
W autach z malymi silnikami sa slimakowe. Wystepuja tez jeszcze jakies ale nie pamietam nazwy.
Bosch przewiduje wymiane osuszacza co 2 lata.
Przy zatartej sprezarce i opilkach w ukladzie nalezy wymienic terz zawor rozprezny lub dlawik w zaleznosci co jest, w przeciwnym wypadku brak gwarancji na sprezarke i naprawe.
co sie stalo z kompresorem? to co powiem co zrobic
Witam
Po pierlwsze nie daje zimnego pow...
No i jak sie wlaczy compressor to lekko wyje.. I to tyle
jakie cisnienie generuje?
Tego nie wiem , ale prawdopodobnie zaczne od wizyty u kolegi . Zeby podlaczyc auto do kompa itd , w celu namierzenia usterki. Pytanie na poczatku zadalem tak zeby wiedziec jaka gowniana robota mie czeka. Noi jaki koszty .
Z tego co widze to tanio nie bedzie, jest tego badziewia do wymieniania. Dam na forum znac po akcji co bylo.
Pozdro