-
LIVE DATA odczyt parametrów na biegu ja³owym (INPA) m52 "Pomoc w analizie"
-
Co¶ jest nie tak ze sk³adem mieszanki na 1, 2 i 3 cylindrze.
Jest za du¿a korekta.
Widaæ, ¿e sterownik na tych cylindrach wzbogaca mieszankê poza dopuszczaln± granic±.
Mo¿e byæ nieszczelny kolektor, co¶ siê dziaæ z sond±, z wtryskami.
-
Dziêki, kolego silnik jest na gazie sekwencyjnym. Wykres robiony na PB. Wyt³umacz mi jak powinno byæ na tych cylindrach? sondy pracuja na wykresach.. Auto jak jest zimne ale temp otoczenia jest ok 12-20C odpala po 6sek krêcenia, gdy jest bardzo zimno pali na tyk, tak samo jak jest juz silnik zagrzany. Pozdrawiam
-
Skasuj adaptacjê w inpie. Poje¼dzij na samym pb. I wrzuæ jeszcze raz zrzuty. Obrazek 2 i te z wykresami pracy cylindrów. W komputerze widaæ ¿e przy je¼dzie na gazie brakuje mu paliwa na 1,2,3 cyl.
Mo¿esz mieæ uszkodzony który¶ wtryskiwaæ gazowy lub ta listwa wtryskowa jest jako ostatnia i brakuje jej gazu. Jak masz po³±czone listwy? Czy idzie z reduktora jeden w±¿ do pierwszej listwy i wychodzi na drug± czy wychodzi z drugiej i wraca z powrotem do reduktora? Jak mo¿esz to zrób zdjêcie pod mask± jak id± wê¿e.
-
Kolego powiedz mi jak dok³adnie skasowaæ adaptacje w inpie (jak je¼dziæ po skasowaniu adaptacji? szybko, wolno, trasa czy miasto?). Piszesz, ¿e w komputerze widaæ, ¿e przy je¼dzie na LPG brakuje mu paliwa, ale screnny robione s± na PB chyba, ¿e komputer uczy siê pó¼niej od pracy na LPG..
Listwy kolego mam dwie 2 x 3 cylindry, natomiast pod³±czone s± nastêpuj±co:
Z reduktora idzie jeden w±¿ do filtra
filtr ma wyj¶cie na dwa kruæce
z filtra wiêc wychodz± 2 wêze fi-12 jeden do jednej listwy, drugi do drugiej ;)
-
Jest co¶ takiego jak korekty d³ugo terminowe któr± masz za du¿o z jednej strony silnika.
Komputer uczy siê w jakim¶ tam czasie i pokazuje odchy³kê od tego co powinno byæ.
S± to odchy³ki przy ¶rednich obci±¿eniach.
adaptation value multiply to jest parametr mówi±cy o odchy³ce. Jak siê mie¶ci ok do 5 to jest do przyjêcia ale jak wiêcej to ju¿ co¶ go boli.
Nie pamiêtam dok³adnie ale chyba pod klawiszem F6 w menu g³ównym po po³±czeniu siê ze sterownikiem powinien byæ napis adaptation czy co¶ podobnego.
Po skasowaniu komputer bêdzie siê uczy³ twojego stylu jazdy. Je¼dzij po prostu tak jak zawsze.
Jak siê poprawi na pb to polecam wizytê u dobrego gazownika.
-
Dziêki kolego, skasuje adaptacje i zobacze ;)