-
Prosze o pomoc !
Sytuacja wyglda tak:
Wymienilem silnik M52B28 na pojedynczym Vanosie , na taki sam na podwójnym. Wiązka z "nowego" silnika nie pasowała , gdyż pochodzil on z E39 automat a ja mam manualna skrzynie, wiec podłaczyłem starą wiązke. Wszysto podłaczone pięknie , komputer z poprzedniego silnika, próba odpalenia i zonk. Rozrusznik kreci lecz brak jest iskry oraz nie pracuje pompa paliwa. Prosze o jakieś sugestie gdzie moze leżec problem
-
Jeśli wymieniłeś silnik z jednym VANOSem na na silnik z dwoma -- to masz chyba więcej czujników. Komputer może nie umieć pogadać z nimi. A INPA albo DIS był podpinany?
-
Nie nic nie bylo podpinane . A czujnikow wiecej niz w poprzednim nie znalazlem. Spróbuje jutro zamienic czujnik położenia wału. Może to coś da.
-
Niestety nic to nie pomoglo. A czy prawdą jest że powinienem włożyc również sterownik z nowego silnika wraz z EWS i IMMO?
-
Może rozpocznij od prawidłowego zatytułowania tematu...
-
EWS się nie czepiaj i kluczyków to jest własnie immo. Wystarczy tylko po wymianie sterownika silnika zrobić synchronizację z EWS.
Sterownik silnika i wiązka i silnik powinny być z jednej parafii. Są inne sterowniki i wiązki jeśli chodzi o vanosy czy z jednym czy z dwoma. Nie da się wymienić samego sterownika bez wiązki bo są inne kości.
-
Kości sa te same. A wiązka z nowego silnika nie pasuje do okablowania w moim aucie. Pozatym byla z E39 i nie mozna jej było prawidłowo (na długośc ) zamontowac w E38.
-
Podłącz pod kompa i zobacz co pokazuje. Jak nie masz kompa to zostaje zdobycie schematu i nauka elektryki. Trzeba posprawdzać zasilania na cewkach, wtryskach, sterowniku i najważniejsze to masy. Komp diagnostyczny to jednak jest mocno wskazany w takich przypadkach.