-
Problem z odpaleniem
Witam.
Mam problem z moim śmigełkem E38 735i 1996 rok a mianowicie chodzi o to że nie chce palić,szukałem już na forum ale nic konkretnego nie znalazłem.
Jakiś czas temu przestała pracować na dwóch cylindrach (wypadanie zapłonu),okazało się że 2 wtryski stoją,za jakiś czas przestała wogóle palić,listwa została wymieniona (używka) lecz samochód nadal nie pali.
Gdzie szukać przyczyny?
Pompa jest na pewno sprawna więc odpada.
-
Może moduł zapłonu? Podłączałeś samochód pod kompa? Ja od tego bym zaczął....
U mnie padł moduł EWS (immobilizer) i nie odpalała- kręciła ale nie łapała....
-
Zapomniałem dodać że pod kompem nic nie pokazuje i to jest dziwne.
-
Sprawdź czy jest iskra i czy podczas kręcenia silnikiem załącza pompę paliwa. Nie ma problemu ze sprawdzeniem iskry. Wykręć cewkę i połóż na deklu, wsadź jakąś świecę i pamiętaj żeby dać dobrą masę na obudowę cewki. Jak podczas kręcenia nie załącza pompki i nie ma iskry to znaczy, że komp nie widzi obrotów z czujnika położenia wału. Wtedy dla upewnienia podłącz kompa. Wybierz w parametrach podgląd obrotów i kręć. Jak będzie widział obroty to znaczy że gdzieś brakuje zasilania od cewek lub wtrysków a kompy w bmw są mało czułe na wszelkie usterki i potrzebują dużo czasu zanim złapie błędy.
-
Iskra jest na 100 %,pompa też chodzi.Problem w tym że iskra jest lecz samochód nie chce palić,zalewa się.
-
-
A jak to zrobić bo nie bardzo wiem?
-
Jak podepniesz inpe to jest opcja reset adaptacji. To jest najpewniejsze rozwiązanie. Druga opcja to zdjąć klemę, złączyć obydwie i przekręcić kluczyk w stacyjce na zapłon. Poczekać ze dwie minuty.
-
Zrobiłem reset kompa tak jak napisał seban123 lecz samochód nadal nie chce odpalić :(
Czy ma ktoś może jeszcze jakieś pomysły lub spotkał się już ktoś z takim czymś?
Każda wskazówka na pewno się przyda.
-
Jak ja miałem problem z odpalaniem do wymiany poszedł EWS. Element kodowany fabrycznie, sprowadzany przez ASO z Niemiec. Czas oczekiwania ok. tydzień.