-
problem z ładowaniem
Witam :-)
od pewnego czasu mam następujący problem z ładowaniem w moim E32.
Po odpaleniu silnika do momentu jak nie przekroczę określonych obrotów alternator w ogóle nie ładuje.
Wcześniej były to obroty z okolic 2500 jednak ostatnio jest to ok 3000.
Po przekroczeniu tych obrotów alternator zaczyna ładować i potem ładuje już normalnie, także na wolnych obrotach (wg TEST 09 na OBC napiecie waha się w granicach 14,3-14,5 więc OK).
Wymieniłem regler i nic nie pomogło z czego wnioskuję że uwalona jest prawdopodobnie któraś dioda.
Do tej pory to olewałem, poprostu przy ruszaniu po odpaleniu ciągnąłem na 1 biegu do 3000 obr i było ok ale za 2 tygodnie jadę nad morze i chcę zrobić z tym porządek żeby nie było niepotrzebnych jaj.
Pytanie brzmi, gdzie kupić diody, czy tylko w ASO? Na allegro nie znalazłem..
A może lepiej kupic sprawny używany altek, wymienić regler i śmigać?
aha i skąd mam wiedzieć jakiej mocy mam alternator? Z tego co znalazłem są 90A 115A i 140A...
-
diody można kupić w każdym sklepie z elektronika.
ale polecam tobie raczej używkę. wymiana banalnie prosta i nie droga biorąc pod uwagę ze masz nowy regulator. który pasuje do każdej wersji alternatora. 90, 115 i 140A
zwróć tylko uwagę przy zakupie używki na stan komutatora żeby się nie okazało ze jest wytarty.
jak kupisz mocniejszy to nic się nie stanie. byle by nie był słabszy.bo wtedy kiszka.
-
jeśli masz golasa to wez 115. bedzie optymalnie. i bez ryzyka ze za słaby.
-
a na Vin mocniejsze zasilanie prądem oznacza mocniejszy Alternator?
-
Swoją drogą ile kosztuje nowy alternator? Ja do swojej ex płaciłem około 200zł