-
730, 735i spalanie
Przeszukalem forum ale nic sensownego nie znalazlem o spalaniu.
Zauwazylem ze jest duzo na temat 4.0 i 4.4, ale nie 3.0 3.5l.
Slyszalem ze 3.0 i 3.5l to najekonomiczniejsze V8'mki w E38, nawet ta 3.5l podobno ekonomiczniejsza od 3.0.
Kumpel ma b35 w E39 i u niego srednie spalanie wychodzi okolo 13-15l, no ale E38 to wieksza buda.
Jeszcze myslalem o 2.8l, ale ten silnik podobno jest za slaby do E38 i potrafi spalic tyle co 3.0 3.5l to prawda czy mit?
Inna sprawa to taka, ze czasem bede podpinal lawete z E30 wiec do tego V8 na pewno lepiej by sie nadawal.
-
Kolegi 735i poliftowe, spalanie w trasie na gazie wyszło około 14 litrów. Ale jeśli chodzi o porównanie do mojej 4.4 to poprostu niebo a ziemia. W porównaniu z moim 4.4 to muł. Nie wiem czy ktoś też ma takie odczucia i czy przypadkiem coś u niego nie tak, że jest aż tak wyczuwalna różnica? (U mnie spalanie w trasie około 13 litrów benzyny).
-
Bez przesady 3,5 nie jest takim mułem. Napewno nie porównujmy do 4,4. Ja mam 3,5 na vanosie i jestem zadowolony. Smiga miło, aczkolwiek teraz już wolałbym 4,4, tyle, że wtedy pewnie wolałbym 5,4 heheh. U mnie auto nie zatrute gazem w jeżdzie po mieście średnim stylem wyrabia się w 16 litrach PB.
-
Kolego Enzo niedokladnie czytasz forumowe posty bo na temat spalania mojego 735 pisalem juz kilka razy . Ale napisze jeszcze raz ...
Trasa super ekonomiczna 8,5 litra ( na tempomacie zapietym na 110 i tak przez 100km )
Trasa normalna 9,5 ( na tempomacie na 110 ale wyprzedzania i hamowania )
Miasto do 14 litrow max . Jeszcze nigdy wiecej mi nie spalila . Srednio po miescie 12 litrow mowie tu o sztokholmie gdzie wszedzie sie dojezdza autostrada moze dlatego tak malo ale tez korki sa w tym dojazdy do sklepow i male odcinki ) ,mam bardzo lekka noge . Wyniki podane z komputera ( choc w moim wypadku bardzo wierne bo sprawdzane kilka razy z tankowaniem ) Aha mowa o benzynie !!! nie o gazie .
P.S 735 z silnikiem m62 bez vanosa ( moj ) spokojnie objezdza 740 na gazie przynajmniej z silnikiem m60 .
-
Pisząc muł nie miałem na myśli, że jeździ jak np. polonez ale chodziło mi tylko o porównanie do 4.4. Może nie koniecznie dobrze dobrałem słowo bo i tak zbiera się bardzo ładnie. Chwila moment a na zegarach już 100. Jeździłem ostatnio też 4.4 z gazem BRC i chodził rewelacyjnie. Myślę, że jak instalacja jest dobrze założona i silnik jest zdrowy to nie odczujemy różnicy benzyna/gaz. Technics może masz bardzo zdrowy silnik a tamtemu 4.0 już trochę koników przez lata uciekło? Ja po przejażdżce 735i poliftowe a więc z vanosami naprawdę odczuwałem bardzo dużą różnicę między 4.4. Sam się właśnie zastanawiam czy może coś z tym 3.5 Kolegi coś nie tak.
-
fakt faktem ze nie jechalem nigdy zdrowym 4.4 dlatego nie mam porownania . Moj silnik jest bardzo zdrowy dlatego wiem na co stac 3.5 litrowa benzynke .
-
Moja 3.0 automat – miasto (zimny silnik) benzyna 17 l, gaz 20 l, trasa około 6-7 l mniej. Są to wartości przybliżone (zależy od stylu jazdy pory roku itp.). Porównując spalanie każdy musiał by podać temperaturę otoczenia, dokładnie taka samą trasę w kilometrach np. po prostej bez zatrzymywania i start od zera i oczywiście prędkość, stan silnika też nie jest bez znaczenia. Dla porównania podam spalanie mojego Audi 100 1990r. 2.3 (auto waży 1250 kg) miasto 13 l lpg, trasa 10 l lpg (do 100 km/h) spokojna jazda, spalanie w mieście nie raz dochodzi do 16 l.
-
Jak tyle palą te 3.5 to ja nie wiem co za sens 2.8. Mi to spali 15-16, to o co chodzi? Trasa 10 !!
-
A ja dla zróżnicowania napiszę ci ile pali moje 2,8
Trasa ok. 110 km\h 7,5 litra
ok. 130 - 8,5 litra
Ogólnie trasa nawet gdy mi się spieszyło nie przekroczyło 9.0
Mieszany około 10-11 litera oczywiście wszystkie dane bp
A ci co mówią że 2.8 jest wolne to kiedy na jakimś spocie możemy sprawdzic z 3.0
P.S jak do lawety bierz większy
-
lionix albo masz strasznego buta albo silnik padline . Co do spalania wiele czynnikow ma na to wplyw . U mnie np czujnik polozenia walka rozrzadu spowodowal ze wzroslo mi spalanie o 2 litry . Mozna powiedziec ze silnik chodzil normalnie , zaraz po wymianie dalo sie odczuc roznice . Dlatego zeby miec male spalanie warto zadbac aby wszystko w silniku chodzilo ok .