-
problem z odpalaniem m60
Witam,od miesiąca jestem właścicielem e38 z 94r (m60b40),od samego początku jest problem z odpalaniem,czy auto stoi dwa dni i silnik jest totalnie zimny czy silnik jest nagrzany do temp. roboczej to jak auto postoi 15-20 min. to już trzeba kręcić z 5-6 sekund zanim odpali,do ok.10-15 min pali na strzała bez różnicy czy ciepły czy zimny,jak już odpali to chodzi ok.Najpierw zrobiłem mostek zamiast przekaznika od pompy,włączyłem zapłon(pompę było słychać)poczekałem kilka sek. aż dobije ciśnienie i "kręciłem"i dalej to samo czy ciśnienie na listwie ok.Byłem na komputerze,pokazało obydwie sondy,na weekend je wymieniam ale obawiam się że to nie jest bezpośrednią przyczyna problemu z odpalaniem bo sonda przecież nie działa kiedy silnik jest zimny,chyba że się mylę? Proszę o pomoc.
ps. Czy sondy mogą być od m62 czy tylko m60? chcę kupić org. używkę.
-
LPG jest?
Trzeba by przy okazji wymiany (podmiany na chwilę) sond zresetować kompa - odłączyć aku na noc, żeby mieszanka się zaadaptowała od razu a nie sekwencyjnymi korektami.
No i kompa wypadałoby mieć podłączonego na czas całych testów...
-
Tak,gaz jest,odpala zawsze na benzynie,brak możliwości awaryjnego odpalenia na gazie,sondy będę wymieniać na kanale,nie mam swojego interfejsu także pozostanie jedynie po wymianie podjechać,najpierw przyjadę do domu i zrobię reset ecu,boje się że wymiana sond nie rozwiążę problemu
-
No to LPG komplikuje nieco sprawę - może wpływać na adaptację mieszanki. Na czas diagnostyki odłącz gaz, żeby nie zaciemniał wyników.