-
Car audio bmw e38
jak w temacie:) chcialbym zeby w mojej e38 dobrze gralo:) nie chce ruszac seryjnego radia:) ma byc wszystko ori na panelu:) jak to jest z glosnikami innymi nmiz seryjne podlaczonymi pod ori radio? pociagnie w ogole cos?:. jak podlaczyc sub itd?:) niech sie wypowie ktos kompetentny:) co i jak ugryzc zeby ori radio zostalo:) a glosniki + sub i wzmak byl inny lepszy dokladany:) i prosze zeby pisal ktos kompetentny naprawde:) kto ma o tym pojecie:) i nie napisze mi odp w 2 zdaniach co i jak:) taka prosba ode mnie:* (podohbny temat zalozylem ale jakos tak sie offtopowo zorbilo:) )
konkretnie :) kto ma pozmieniane glosniki + dolozony wzmak:) jak to gra jak to zorbil itd itd:)
-
Masz nawigację czy zwykłe radio?
-
Witaj, nie będę bardzo rozpisywał się na temat car w bmw 7, ale jeśli masz podstawowy system to czeka cię dużo pracy. Ja bardzo długo siedziałem na necie i szukałem czegoś o audio w naszych autach, jest tego dość sporo i nawet z sensem rozpisane. Ja miałem podstawowy system, czyli kaseciak bez zmieniarki, bez wzmaka itd. Podchodziłem do tematu długo i tak: w tylnych drzwiach wymieniłem głośniki na dwudrożny zestaw hertza 130mm, nic nie kombinowałem z drzwiami tylko je bardziej wytłumiłem. W bagażniku mam skrzynię 55L z głośnikiem Infinity Reference 1250 (300W w RMS) napędza go wzmacniacz monoblok JBL GT5-A3001, oczywiście żeby dźwięk bardziej dochodził do wnętrza wymontowałem rękaw na narty. Dźwięk jaki generuje ten zestaw jest dla mnie wystarczający, aha niestety radio fabryczne jest trochę do bani i zamontowałem Alpine z USB. Na wiosnę muszę wytłumić całą klapę bagażnika bo trochę podskakuje jak dom głośniej, wymienić na jakieś porządne głośniki w przodzie ale też 130mm i będzie super a bas naprawdę powala. Pozdrawiam i do dzieła. Jeśli mażą ci się większe modyfikację to poszperaj na forach, są nawet opisy jak przerobić przednie drzwi pod większe głośniki.
-
i jak z tym radiem alpina Ci dziala kierownica?:> pewnie w ogole?:> a jak telefon?:> tez pewnie ma w dupie to radio? a reszta sterowania radia z panelu?:> jak bym chcial wymienic radio to bym tematu nie zakladal:D ma byc oryginalne radio:P i to co da sie z nim zorbic:D dla mnie dokladanie tam radia to pomylka jakas...
mam kaseciaka bez navi :) i zmieniarke na 6cd :) i nie chce ruszac niczego w panelu przdnim:) ma byc ori radio:) i to co da sie z niego wycisnac:) (wyprowadzic wyjscie na wzmak?) (podlaczyc line in) itd ?
-
U szajboosa wyprowadziłem 2 pary RCA z tunera radiowego(w twoim przypadku radia), przód i tył.
Do tego doszedł wzmacniacz, na początku był 4 kanałowy Yamaha, raptem 35W RMS na kanał(radio ma maks 20 i marną wydajność prądową) i głośniki z przodu zastąpił zestaw odseparowany kupiony okazyjnie VDO HPC1300(5-10lat temu kosztował 1kzł, ja go kupiłem za 200zł z wysyłką, nowy). Grało to znacznie lepiej od serii. Aldik szukał subwoofera w bagażniku.
Nadal wyglądało to jak seria, bo wzmacniacz wylądował w miejscu seryjnego wzmacniacza z DSP(czyli za zmieniarką w lewym boczku). Tak to jeździło przez jakiś czas.
Niedawno, z prawej strony bagażnika wylądowała podstawka pod drugi akumulator, razem z innym materiałem(jak to bywało np. w longach). Wzmacniacz aktualnie jest 6-cio kanałowy nad akumulatorem(Yamaha leży z powrotem u mnie :D ). 4 kanały są zmostkowane i zasilają przód co daje 130W RMS na kanał na przodzie, pozostałe 2 kanały(55W RMS) zasilają tył.
Względem poprzedniego setupu poprawiła się dynamika. Przy większych głośnościach sprzęt nadal się nie kończy jak to było poprzednio(ma zapas mocy)
Do zasilania wzmacniacza wykorzystałem jeden z wolnych bezpieczników nad akumulatorem(akurat był 50A). Masę wziąłem prosto z klemy akumulatora.
Do włączenia wzmacniacza wykorzystałem bodajże biały przewód załączający tuner radiowy w bagażniku(szajboos ma navi).
Póki co, drzwi nie są wygłuszone, jedyne co zostało zrobione to w puszkach za głośnikami są wycięte otwory, żeby głośnik grał w drzwi, a nie dusił się w małej puszcze(gdyby te pudła miały 3-4 razy większą pojemność to nawet bym tego nie robił), no i puszki są oklejone matą bitumiczną, żeby zmniejszyć ich ew. brzęczenie.
-
W moim aucie nie ma wyglądać tylko ma grać, alpina mi działa z kierownicy , a telefon jeszcze nie ale pracują dla mnie nad tym. Wcale nie namawiałem do zmiany ORYGINALNEGO WYSTROJU AUDIO ale napisałem co ja mam założone i jeżeli masz problem z ORYGINALNYM RADIEM to się wysil i użyj szukajki Nara
-
Witam. Przymierzam się na zakup głośników do e38 czy mógłby mi ktoś napisać jaka jest głębokość montażowa, aby można spokojnie wsadzić tam głośniczek bez żadnych przeróbek?:) rozumiem, że wchodzą tam na pewno 13cm??
-
JointoVicz - W tym temacie masz opisane ładnie jak wyprowadzić sygnał analogowy na wzmacniacz...(przejrzyj cały, bo główny temat jest inny)
http://7er.pl/showthread.php/10126-B...-końcówki-mocy
Edit:
Alem sie zakręcił temat chyba juz dawno zrealizowany:D
-
Cokolwiek byś nie kupił to pakowanie je w seryjne miejsca pod seryjnym radiem/wzmacniaczem to wiele nie zyskasz.
JBL GTI 5" da sobie radę w takiej małej objętości, tyle, że potrzebny jest dobry wzmacniacz min. 60W na kanał o dobrej wydajności prądowej. Kolejna sprawa, że ta puszka przy tym głośniku będzie robić za membranę, tak będzie rezonować.
-
Dokładnie JBL GTI wchodzą, grają dobrze fakt radyjko ori lipa, zmieniłem na KENWOOD'a ( wbudowany procesor dzwięku) i gra pięknie i czysto a przede wszystkim nic nie puka i stuka a żeby wszystko działało dokupiłem specjalnie urządzonko do radyjka by kierownica i telefon działały jak należy ( na allegro 250zł). Do bagażnika trafił komplet MAGNAT'a tuba 500 RMS, była większa ale brak bagażnika zacząl doskwierać:) poza tym ma grać wewnatrz autka.