-
klakson
Mam problem z klaksonem odkad kupiłem samochód. W pewnych momentach tylko zatrąbił albo jak odłączałęm i podłączałem akumulator to zatrąbił a od dłuższego czasu ucichł na stałe. Jakiś czas temu zdejmowałem poduszkę i na pierwszyrzut oka wszytko było ok a i tak nie trąbił, dodam że kontrolka poduszki się nie pali (gaśnie po przekręceniu zapłonu). Co to może być, gdzie szukać awarii ?
-
jeżeli sam klakson jest dobry to warto sprawdzić styki nie jestem pewien czy jest tez od niego bezpiecznik
-
bezpiecznik jest i jest ok, a niewiecie może czy jest przekaźnik i gdzie go szukać ?
-
Klakson ma swój przekaźnik K2 czyli pierwszy od przodu auta nad modułem od świateł w puszce bezpieczników z przodu auta. Co by nie być gołosłownym:
http://img529.imageshack.us/img529/6...zpiecznikw.png
-
a gdzie się znajduje klakson ? Trzeba coś rozbierać czy łatwy jest dostęp ?
-
Klaksony znajdują się za przednimi nerkami. Wystarczy je zdjąć i masz je jak na dłoni.
-
Trzeba zdjąć nerki. Miałem podobny przypadek. Po zakupie E32 okazało się że nie ma klaksonu. I przyczyna była taka że nie było styków, bo zardzewiały. . Założyłem nowe trąbki bo ta kto się chyba nazywa przeczyściłem kable i było ok działa bez zarzutu. Sprawdź u siebie bo może ci przerdzewiały.
-
sprawdzałem dzisiaj przekaźnik i jest ok nawet go podmieniłem i nic, wyjąłem te trąbki i przeczyściłem styki bo troche się utleniły i na krótko podłączałem do akumulatora i trąbią, a jak się podepnie do auta to cicho prąd nie dochodzi bo miernikiem sprawdzałem. Co to może jeszcze być, wydaje mi się że coś w kierze nie styka ale na elektryce się nieznam także niewiem co sprawdzać, czytałem na innym forum że jakaś taśma może niedomagać ale chyba jest ona też połączona razem z poduchą i lampka by się chyba świeciła ?
-
A mi się wydawało że widziałem klakson na podszybiu :|
Mi też nie działa kiedyś działał ale jak zmieniałem kierownice to coś się zwarło i nie działa od tamtego czasu... A szkoda...
-
To co widziałeś na podszybiu to wyjec od ori alarmu. Wygląda łudząco podobnie do klaksonu ale spełnia inną funkcję.