-
mam problem z gazem ;)
tak na powaznie problem ten polega na tym ze przelacza sie na gaz dawno dawno po tym jak juz ma normalna temp silnika mam kompa diego reduktor stag300 zaslonilem juz wloty grila i dalej to samo reduktor nagrzewa sie ale cos go trzyma dalej. w zwiazku z tym mam pyt gdzie moge miec czujnik temp gazu i gdzie szukac problemu?
-
W parowniku jest czujnik i od niego można by zacząć to są groszowe sprawy ...
-
ja bym najpierw go odlaczyl i sprawdzil czy wtedy przelaczy jak to nic nie da to skoczyc do jakigos gaziarza jezli samu nie chce sie bawic.
-
odlaczenie powoduje podanie do kompa ze jest "dobra temp"?
-
tak dokladnie podaje ze jest ok i wlacza sie gaz kiedy sie chce jak tak mam zrobione;)
-
ok to teraz pytanie gdzie mam szukac tegoz czujnika?
ok juz znalazlem ze u mnie jest zintegrowany wlacznie z czujnikiem cisnienia i sterowania podcisnnieniem ;) ale do tego doczytalem cos takiego na elektrodzie:
Z czujnikami temperatury jest tak, że są właściwie dwa rodzaje NTC (negative temperature coefficient - ujemny współczynnik temperatury) czyli rezystancja maleje ze wzrostem temperatury i PTC (positive temperature coefficient) rezystancja rosnie ze wzrostem temperatury. W samochodach jeszcze nigdy się nie spotkałem z czujnikami PTC.
Pozdrawiam
Robert
czyli lepiej wlaczyc tam niska rezystancje hmm?