-
OC
Miałem stłuczkę z mojej winy a wszystkie samochody w domu są ubezpieczone w tej samej firmie ubezpieczeniowej
z czego 2 samochody figurują w ubezpieczeniu na mnie. Wiadomo stawka wzrośnie po tym incydencie obecnie w służbowym aucie o poj silnika 1,4 po 2 stłuczkach płace już niemalże tyle samo co za BMW z 3,0 .
Czy podczas zmiany firmy ubezpieczeniowej mam obowiązek podać czy były jakieś stłuczki a jeśli tak czy nowa firma ma jakoś możliwość sprawdzenia tego w poprzedniej firmie ubezpieczeniowej jeśli zataję ten fakt?
-
Napewno bedziesz musial udowodnic swoje znizki a majac stluczki poprzedni ubezpieczyciel wystawiajac zazwiadczenie wszystko poda No chyba ze powiesz ze jestes nowym kierowca i nie masz zadnych znizek jeszcze ale watpie zeby to sie oplacalo
-
Wcześniej dało się tak zrobić - ubezpieczyciele nie mieli wglądu do innych firm i zniżek. Obecnie wchodzi cały system, dzięki któremu będą miały wgląd do historii ubezpieczeń, zniżek wykazu kolizji itp. Będą mogły także ściągać pieniądze, od kierowców, którzy wcześniej w ten sposób "oszukiwali". Więc obecnie to nie przejdzie.
-
Jeśli mogę coś doradzić to polecam udanie się do agenta PZU ostatnio mają bajeczne zniżki zwłaszcza dla kogoś kto do nich wraca np za Bmw z silnikiem 4.0 najtaniej było niecałe 800 zł za rok w Link 4 a w Pzu wyliczyli teraz 450 zł na cały rok :-)
Od razu piszę że nie pracuję tam daję tylko dobrą radę.
-
Przy okazji warto się upomnieć o rozdzielenie ubezpieczenia na konkretne auta. W wielu ubezpieczalniach jest to od górnie założone(mając 2 auta na siebie, robiąc stłuczkę jednym z nich OC idzie w górę tylko na to konkretne auto). W Alianz na pewno tak jest. W PZU trzeba się upomnieć o dodatkowy kwitek do podpisania.
-
Możesz zmienić ubezpieczyciela, a następny policzy Ci zniżki z przedstawianej poprzedniej polisy OC, czyli 60%. Niestety jest druga strona medalu. Ty oświadczasz, że masz takie zniżki a wg przepisów prawa masz już tylko 50%, więc jak się kiedyś dopatrzą to zapłacisz to z odsetkami. Lepiej chyba przyznać prawdę i poszukać najatrakcyjniejszej oferty?
-
teraz na rynku jest taka konkurencja, że oni sie zabijają o klienta, idź do pzu, niech ci wyliczą i zrób mine jakby ci matke zabili i odwróć się na pięcie w stronę drzwi :D odrazu jeszcze 20% ci opuszczą :D