-
Wyciek plynu
Witam.
Jak wiecie od niedawna jestem posiadaczem e38 735i,gdy kupiłem ten samochód poprzedni właściciel powiedział ze jest zalany woda ponieważ wymieniany był rozrząd i nie zalał jeszcze płynu,od czasu kupienia jezdziłem pare dni i nie było żadnych wycieków,przed wyjazdem do norwegii auto zalałem koncentratem żeby nie skonczyło się to zle,auto zostało w Polsce i było nie odpalane jakies 2 tygodnie,przed wczoraj brat pisze mi że pod samochodem jest niebieska plama,i moje pytanie brzmi co mogło się stać że ten płyn wyciekł?nie możliwe chyba żeby zamarzł plyn.będę w Polsce dopiero 18.12 i nie mam jak teraz tego sprawdzić.:(
-
Ile tego koncentratu zalałeś?
-
8 litrów koncentratu i resztę wody wlał mechanik,oby to nie było cos poważnego,np.pękł blok
-
Przy takiej ilości koncentratu to pewnie do -40 masz ochronę. Ja bym obstawiał jakiś przewód gumowy lub nie dociągniętą opaskę. Myślę że nie ma się czym za bardzo przejmować a najlepiej to niech brat poszuka skąd to cieknie.
-
Brat się nie zna więc dużo mi nie pomoże,jutro zadzwonię do mechanika niech sciągnie samochód do warsztatu jak tylko będzie miał czas
-
Jesteś pewien że to był koncentrat? Wydaje mi się że wszystkie koncentraty mają kolor różowy. Niebieskiego nie widziałem. Niebieskie jest np Petrygo ale nie występuje w koncentracie tylko jest gotowe do użytku. Mam nadzieję że nic Ci ten mróz nie rozwalił w silniku.
-
tak to byl koncentrat,ale na wszelki wypadek brat zrobi zdjecie ten banki i zobacze
-
Np kuler ma niebieski koncentrat.
-
Różne są koncentraty (zielony, niebieski i pare innych, głównie by odróżnić producenta...)
Po pierwsze to sprawdził że w układzie nie ma / brakuje płynu???
Bo może to np. płyn do spryskiwaczy??
Po drugie nie można też przesadzać z ilością samego koncentratu - ma większą lepkość od wody/płynu i pompa ciężej pracuje.
-
Raczej to nie plyn do spryskiwaczy bo plama jest pod silnikiem,brat mowi ze jak odkrecil korek od chlodnicy to nie widac tam plynu,boje sie ze to moze byc cos powaznego,a z drugiej strony jak byl plyn to nie powinno zamarznac i rozwalic cos