Witam wszystkich. Mam problem z odpalenie mojej 730. Problem polega na tym, że pompa paliwa nie dostaje zasilania, czy to może mieć związek z uszkodzonym czujnikiem oleju? Proszę o pomoc
Wersja do druku
Witam wszystkich. Mam problem z odpalenie mojej 730. Problem polega na tym, że pompa paliwa nie dostaje zasilania, czy to może mieć związek z uszkodzonym czujnikiem oleju? Proszę o pomoc
Witam
Sprawdź przekaźnik pompy,bezpieczniki 23-34
Sprawdż czy jest napięcie np. żarówką,a potem jak powyżej.
Spotkalem sie bardzo podobnym problemem albo sprawdz przekaźnik do pompy paliwa albo samą pompę
1. Podaj na bezpiecznik nr 23 napięcie zwykłym kablem z miejsca co masz pod maską oznaczonym znakiem +. Nie ma znaczenia czy włączony jest zapłon.
Jeśli pompa ruszy to ok ,jesli nie to może być uszkodzona lub przekaznik lub ... pkt 2.
2. Ściągnij pokrywę z kompów po prawej stronie i tam znajdziesz taką śrubę na jakiej musi być napięcie cały czas ,do tej śruby idzie gruby kabel z tyłu auta ,ta śruba jest osłonięta taka plastikową osłonką. Często bywa,że w e 32 przepala sie bezpiecznik niedaleko akumulatora pod wykładziną i wtedy tam właśnie nie ma napięcia i komp nie pracuje.
3. Jak tam masz napięcie i pompa po podaniu napięcia zgodnie z pkt 1. pracuje to sprawdz czy masz iskrę ,jesli jej nie masz to czujnik wału.
Pozdrawiam :cool:
pompa działa, jutro sprawdzę tę śrubę i zobaczymy co dalej, póki co dziękuję wszystkim za pomoc
problem rozwiązany, nie wiem co się zepsuło bo auto było u mechanika, ale już jest wszystko ok, dziękuję wszystkim za rady