-
Oklejanie folią auta
Witam
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was obklejał profesjonalnie auto folią? Po jakim czasie można się spodziewać odchodzenia folii, pękania itd (nie chodzi mi o dane producenta, tylko jak to jest w rzeczywistości). Czy wygląda to estetycznie ? Jakie są koszta auta i na co trzeba patrzeć przy liczeniu. Chodzi mi głownie o obklejenie dachu 7er.
Pozdrawiam
-
kosztów nei znam, ale powiem Ci, że nie raz widuję na warsztacie dobrze oklejone samochody (takze zmiana koloru ;)) i trzyma się dobrze. Nawet 2-3 lata. Dłużej nie wiem bo kończa się leasingi, ale klienci sa zadowoleni.
Jesli idzie o jakość - OK, jeśli o koszty - nie wiem
Zauważ, że np niemiecka Policja (w Essen na pewno) ma pooklejane samochody. Zaleta jest również to, ze po zdjęciu folii lakier na samochodzie jest :medit: aż miło spojrzeć
-
No właśnie czy po odklejeniu foli (czy to wogole jest łatwe?) nie ma pozostałości po jakimś kleju ? Lakier nie matowieje ?
-
Witaj. Akurat trochę siedzę w temacie poligrafii. Wszystko zależy jakiej folii użyjesz. Najtrwalsze są tzw. folie "wylewane" lecz po jej nałożeniu musisz liczyć się że już jej nie zdejmiesz (no chyba że zdrapiesz z lakierem). Nie polecam folii Oracal, i jeżeli ktoś będzie chciał Ci okleić tym auto to zawijaj się czym prędzej. Jeżeli chcesz zrobić to dobrze a nie tanio to tylko 3M. Generalnie po zdarciu folii klej zostaje i trzeba go ściągnąć nitrem co jest bardzo żmudnym zajęciem. Lakier nie matowieje po zdjęciu folii a sama folia trzyma się bardzo długo (np. 3M daje 5 lat gwarancji). Pozdro.
-
Jak tak patrzę to te Oracal są jakieś tanie. Co do 3M to wiecej jest do przyciemniania szyb lub bezbarwnych. Może się oriętujesz w przybliżonych kosztach ile to wychodzi :
http://www.zmianakoloruauta.pl/galer...7_szwecja.html podobnie jak tu chciałbym. Tylko nie wiem czy nie taniej wyjdzie pomalować całe auto na biało + czarny dach obkleić :)
Pozdrawiam
-
jestem ciekaw więc podpinam się pod temat co do kosztów tej operacji.
-
ja ostatnio zmazałem całą farbę z "shadowa"(mowa o listwach) i okleiłem folią -czarny mat-termokurczliwą-kupioną w sklepie z art. reklamowymi.Bym na to wpadł wczesniej to niepaprałbym się z farbami--->10 x szybciej,dokładniej,trwalej,nie odchodzi,nie odpryskuje itd.I chodziło mi po głowie jak by moja auto na biało wygladało albo czarno ;D
-
widzę ,że nie tylko Ty masz takie pomysły. :)
-
-
Ale nigdzie o cenach nie pisze nikt ... :(