Witam! Wie ktoś co oznacza ta paląca się kontrolka? Ktoś miał podobny problem?
PS. została ona skasowana kompem, ale na drugi dzień znowu się zapaliła :/
Wersja do druku
Witam! Wie ktoś co oznacza ta paląca się kontrolka? Ktoś miał podobny problem?
PS. została ona skasowana kompem, ale na drugi dzień znowu się zapaliła :/
check engine. To oznacza usterkę w układzie zasilania silnika. Nikt wróżka nie jest. Tylko diagnostyka kompem prawdę Ci powie
Kontrolka zapala się często przy nieprawidłowo wyregulowanym gazie. Jeśli takowego nie ma, trzeba podłączyć komputer i analizować wskazania Live Data. Adaptacje prawdopodobnie się rozsynchronizowują. A przyczyny mogą być różne.....
U mnie jeszcze pól roku temu gdy zapalala się ta lampeczka to znaczyło,ze silnik przestawal chodzić na 6tym cylindrze. Musiałem zgasic motor i ponownie odpalic by równo pracowała.
Przyczyna "odpoczynku" 6go cylindra była rysa na nim co powodowalo zalewanie swiecy olejem...
W sumie zamiast wyjąć ta wkurzajaca lampeczke z zegarow postanowiłem zmienić cale "serduszko" ;D
ale to ta drastyczniejsza historia.. ;D ,ta ciekawsza brzmi-podłącz się do kompa bo to pewnie jakaś pierdola a gdybac i szukać można długo.
ma się polifta - nie ma co :evil:
Byłem na serwisie majster podpiął do kompa i skasował ta kontrolkę i na drugi dzien znowu mi sie pojawiła. I na kompie nic nie pokazało ze cos nie teges jest... :/
Ile czasu trwała operacja? 3 minuty? Może 5? Tego się w takim czasie nie załatwia.Cytat:
Byłem na serwisie majster podpiął do kompa i skasował ta kontrolkę i na drugi dzien znowu mi sie pojawiła. I na kompie nic nie pokazało ze cos nie teges jest... :/
Jestem w 100% pewien, że jednak coś wyszło. Po prostu dałes się nabić w butelkę. Zapłaciłeś za usunięcie skutku bez poznania przyczyny, a jeśli majster powiedział że w sterowniku jest czysto - jest kłamcąCytat:
Zamieszczone przez Silent
Kontrolka zapala się jesli sterownik silnika wykryje przy pomocy sond lambda niepoprawne spalanie - np za duzo tlenu w spalinach. Błedy w sterowniku bedą na 100%
Jesli bedą łączyły się np. z błędami elektrycznymi sond lambda mogą świadczyć o ich uszkodzeniu.
Jesli w aucie jest gaz i tylko na nim zapala sie kontrolka to jest kwestia wyregulowania instalacji, zrobienia nowej mapy wyregulowania ciśnienia.
Zawsze jest informacja o tym z której sondy jest błąd - bank 1 lub 2 i przed lub po katalizatorze.
Oczywiscie powodów zapalenia się jest cała masa - takich które nie zaraportują żadnych błędów elektrycznych... poczynajac od uszkodzonych cewek, przez "lewe powietrze", po przestawiony rozrząd.
Miałem tez problem z lampka. Przy wymianie oleju nie wymieniłem filtru powietrza, i przy wkrecaniu auta na maxymalne obroty tracił moc i zapalała sie ta kontrolka musiałem zwolnic i po chwili znikła. Wymieniłem filtr powietrza był zabity na maxa, kontrolka juz sie nie zaswieca mozna krecic silniczek pod czerwona kreske, a lampka sie nie zapala i jest moc, wiec moze sprawdz filtr powietrza.
Błedow na kompie tez nie było, a z kumplem szukalismy jakiegokolwiej przez 2godziny. Wiec moze sprobuj tego.:)