-
[ elektryka] ucieka prąd
Chłopaki mam problem.Gdzies mi ucieka prad z aku ;/ .wczoraj mi ledwo zapalił, ale jak pojezdziłem troszke to sie podładował i odpalał juz bez problemu.A dzis rano wsiadam i zonk :faint: , nawet nie drgnął.szukałem w tematach ale nie znalazłem nic konkretnego. i pytanie do was, jak mam to sprawdzic miernikiem, na co go ustawic i gdzie go wtykac?? bo w elektryce nie jestem za dobry :razz: .Miał ktos z was podobny problem?Jak do tego dziadostwa dojsc :razz: .Z góry wielkie dzieki :)
-
MichalV8, nie żartuj, że nie znalazłeś na forum żadnego tematu podobnego do Twojego problemu. Temat ładowania, sposobu pomiaru był poruszany przynajmniej kilka razy. Wysil się, proszę.
Inna sprawa, że jeśli nie jesteś "za pan brat" z miernikiem, zleć pomiary osobie mającej w tym temacie pojęcie.
-
sorki za to :) wpisałem w google i znalazłem:). podpiałem sie tak jak było napisane czyli odłaczyłem z ,,-" kleme i podpiałem sie miernikiem pod ta kleme i biegun ,,-" na akumulatorze, ale zadnego wyniku nie uzyskałem, było tylko 0.00.Auto było uspione.Multimetr był ustawiony na 10A a jego przewody czyli czerwony na 10A a czarny tam gdzi epowinien byc i nic :? .Cos zle zrobiłem?
-
jedz sobie do jakiegokolwiek warsztatu tam Pan mechanik z reguły posiada takie fajne urządzonko do sprawdzenia stanu akumulatora.
Mialem podobny przypadek i 450zl poszlo na nowy akumulator
jak Ci sie nie chce jechac to kazdy prostownik ma taki wskazniczek amperowy posiedz z 30 min przed nim jak bedzie szybko spadal to znaczy ze aku ma ktoras sekcje uszkodzona.
apropo pomiaru miernikiem
napiecie mierzy sie rownolegle (V)
naterzenie szeregowo (A)
to jak pamietam mnie w gimazjum na fizyce uczyli :D
-
Albo coś źle podłączyłeś albo Twój miernik jest inny. Czyt. chiński tylko krzaczków nie widzisz bo do tego trzeba mieć odpowiednie spojrzenie ;D
-
Najlepiej podjechac do firm które handluja aku, pomiar jest bezpłatny