To oczywiste... Tylko, że jak nie ma do jakiej żarówki to w zasadzie można tam wsadzić wszystko i będzie ...
Ciekawe co na to policja :D
To oczywiste... Tylko, że jak nie ma do jakiej żarówki to w zasadzie można tam wsadzić wszystko i będzie ...
Ciekawe co na to policja :D
Żeby nie tworzyć nowego wątku napiszę tu kilka rzeczy na temat ori xenonu w E32. Lampy typu xenon były opcją dostępną tylko w modelach 750 (źródło: prospekt BMW E32). Jeśli były zamontowane w modelu np 740 to było to już Indyvidualne zamówienie. Występowały lampy Bosch oraz Hella oczywiście zarówno jedne jak i drugie bez uśmiechu. Dodatkowo na kloszu jest oznaczenie: fala K4447. To jedyne oznaczenie gdyż był to prawdopodobnie jeden z pierwszych xenonów montowanych w autach ( słyszałem że pierwszy na świecie xenon zastosowano w jakimś japońcu a z drugiego źródła dowiedziałem się że jako pierwszy xenon zastosowano w E24 jednakże brak jest danych w ETK na ten temat). Gdy zamontowany był xenon auto było wyposażone w system spryskiwaczy przednich lamp i halogenów oraz system poziomowania auta czyli Nivo. Nie występował system regulacji poziomu lamp z kabiny auta. Dodatkowo na przednim pasie były naklejone specjalne naklejki, które nie są już obecnie dostępne w ASO. Nowe z ASo nie mają nic wspólnego z taką starą naklejką.
http://www.szobries.de/bmw/images/128-2846_IMG.jpg
Treść naklejki:
Achtung – Hochspannung!
Scheinwerfer mit Gasentladungslampe,
System darf nur vom BMW– Service oder
Service des Scheinwerferherstellers aus
gewechselt werden!
Lampy Boscha posiadały znacznie bardziej rozbudowaną wiązkę niż Hella, której wiązka składa się zaledwie z 4 przewodów ( brązowy, żółty i w zależności od lampy lewa żółty z zielonym paskiem oraz czerwony z żółtym i białym paskiem zaś prawa żółty z niebieskim paskiem oraz czerwony z niebieskimi paskami). Prawdopodobnie lampy Hella były montowane po lampach Boscha. Z autopsji dzięki PawłowiM dowiedziałem się iż auta z fabrycznym xenonem Boscha miały zakładany zestaw Hella (dlaczego to nie wiem, prawdopodobnie nie można było dostać żarników Boscha ale to tylko domysł). Aby zaadoptować zestaw Hella do zestawu Boscha należy z 15 pinowej kostki Boscha odciąć przewody od pinów 2, 3, 8, 12, 13, 14 i 15 i połączyć je kolorystycznie z wiązką od zestawu Hella. Przewód niebieski, biało fioletowy oraz żółto biały (pin 12, 13 i 14) należy oddzielnie odizolować. Po takim zabiegu powinno wszystko działać jak należy bez obawy uszkodzenia czegokolwiek.
Zestaw xenonów Hella ma dodatkową zaletę a mianowicie w przypadku spalenia się żarnika możemy zamienić go na ogólnie dostępny D2S i cieszyć się dalej sprawnym ori xenonem w swojej E32. Pod tym linkiem jest pokazane jak to zrobić:
http://www.szobries.de/bmw/db71.html
Oczywiście najlepiej jest wówczas zmienić te żarniki w obu lampach żeby jednakowo to świeciło :-)
To by chyba było na tyle jeśli chodzi o wiedzę w pigułce na temat xenonów w E32.
Korzystając z sytuacji pragnę gorąco podziękować za pomoc PawłowiM, dzięki któremu po kilku letnich poszukiwaniach udało mi się zdobyć oryginalny zestaw xenonów Hella, który fabrycznie był zamontowany w moim aucie. WIELKIE DZIĘKI :-)
Niniejszym zamykam kolejny set w swoim aucie :-)
Ostatnio edytowane przez avecezarave ; 16-10-2012 o 21:37
7er
Mysle, ze jest to ilosc wiedzy, ktorej nie mozna znalezc w necie gdzie indziej a do tego wszystko opisane z precyzja. Czarku dobra robota. A poza tym nie ma za co :-)
Ps. A moze udaloby sie to wydzielic i wrzucic do instrukcji?
...And on the 7th day God created the... 7er...
rozmawialem kiedys z pewnym elektronikiem: molwil ze kiedys jak e32 to bylo wooow.. to gosciu przyjechal do aso i mial spalona zarowke w ksenonie ory, zaplacil na teraz ok 15tysi
Jeszcze 2 grosze odnośnie xenon.
Mam w M5 e34 zamontowany fabrycznie xenon. 94 rok. Są spryskiwacze reflektorów i halogenów również (bardzo rare) na kloszach nie ma żadnego oznaczenia, dodam tylko iż zagatką również jest dla mnie poziomowanie bo z pozycju kabiny nie ma.
Dokładnie a skoro auto cały czas utrzymuje ten sam poziom dzięki Nivo to chyba jest to system samopoziomowania?
7er
Mandrax, musisz sobie zadać dwa pytania i znaleźć na nie odpowidź:
1. Kiedy należy używać regulacji zasięgu świateł przednich?
2. W jaki sposób działa NIVO?
Jeśli na oba pytania będziesz już znał odpowiedź, wnioski nasuną się same ;)