Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Problem z ogrzewaniem / temperaturą wewnątrz auta

  1. #1
    Początkujący Użytkownik Awatar AdikE65
    Dołączył
    May 2015
    Posty
    8
    BMW
    E38 730D
    Skąd
    Wysypisko

    Post Problem z ogrzewaniem / temperaturą wewnątrz auta

    Witam,
    przejrzałem troche wątków ale podobnego przypadku nie znalazłem dlatego pisze nowy.
    Zaczne od tego że na tą chwile nie mam u siebie nikogo ogarniętego żeby sprawdzić błędy niestety...
    Przedstawie przypadek - może ktoś miał podobny.
    Samochód to E38 730d 99 Klimatronik
    Samochód kupiony rok temu w DE. Usterka była juz wtedy jednak odkryta po miesiącu od czasu zakupu.
    Sytuacja wygląda następująco: odpalam samochód rano i jade temperatura na klimatroniku 23 stopnie i tryb AUTO.
    Wraz z wzrastającą temperaturą płynu chłodzącego - dochodzi do pionu i stoi - klimatronik zwiększa nadmuch i daje coraz cieplejsze powietrze.
    W mojej opinii wygrzewa wnetrze auta do ustawionych 23 stopni i wtedy zaczyna je wychładzać - niezależnie od tego jaką temperature ustawie to ze wszystkich nawiewów leci chłodne powietrze - niezależnie od ustawienia trybu nadmuchu - AUTO / NOGI / ŚRODEK / GÓRA - cały czas chłodne.
    Co dziwne - nadmuch na przednią szybe nadal daje ciepłe/gorące powietrze ( w ten sposób się dogrzewam na trasie :/ )
    Nie wiem troche za co sie wziąć - mechaników mam tu słabych.... ostatnio 2 tygodnie trwało uszczelnienie i wymiana pompy wtryskowej....
    Wymieniłem elektrozawór z komory silnikowej ale na używany więc niewiadomo czy w 100% sprawny...
    Może ktoś miał podobny przypadek i coś podpowie.

    Z góry dziekuje
    Adik

  2. #2
    Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    Dołączył
    Aug 2007
    Posty
    4,690
    BMW
    745 E65
    Skąd
    Katowice

    Post

    Najlepiej sprawdzić błędy na kompie, ale obstawiam tzw jeża lub panel klimatronica. Ale to takie strzelanie moje.

  3. #3
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2011
    Posty
    307
    BMW
    E38 M60B40
    Skąd
    Przemyśl
    Na kratce środkowej masz pokrętło z zaznaczonym kolorem czerwonym i niebieskim.
    Jak dajesz na kolorek niebieski klimatronik chlodzi auto do temp. ustawionej na panelu
    Jesli dasz na kolorek czerwony klimatronik grzeje auto do temp. ustawionej na panelu.

    Kolejna sprawa to czujnik temp. umieszczony w panelu klimatronika - może uszkodzony, może tylko zabrudzony i przekłamuje temp. wewnątrz.

  4. #4
    Początkujący Użytkownik Awatar szczypior27
    Dołączył
    Nov 2012
    Posty
    46
    BMW
    E38 728iA
    Skąd
    SRC
    a mogą być elektrozawory do wymiany

    Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

  5. #5
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Jun 2011
    Posty
    307
    BMW
    E38 M60B40
    Skąd
    Przemyśl
    Odlaczajac elektrozawory powinno ci non stop grzac.
    Jesli mialbys uszkodzone elektrozawory to by sie nie zmieniala temp. nawiewu wiec mozna zalozyc ze zaworki sa ok.

    Moze tez byc ze panel klimatronika swiruje.

    Kolega wczesniej pisal o podpieciu pod kompa. Skorzystales z tej podpowiedzi ?

    Sprawdz termometrem jaka masz temp. z tych nawiewow.
    Ostatnio edytowane przez Sanndman ; 12-01-2017 o 15:37

  6. #6
    Początkujący Użytkownik Awatar AdikE65
    Dołączył
    May 2015
    Posty
    8
    BMW
    E38 730D
    Skąd
    Wysypisko
    Witam,
    dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wlasnie z podłączeniem kompa jest problem u mnie. Mało kto to ogarnia.
    Jak juz pisałem elektrozawory wymieniłem ale na używane więc nie ma 100% pewności.
    Wiem jak działa pokrętło na środkowym nawiewie ale zmiany ustawienia nic nie dają niestety.
    Pozostaje chyba rozebranie panelu klimatronika cholera ale najpierw spróbuje odłączyć elektrozawór i zobaczyć czy będzie grzanie nonstop.
    Przeczyszcze też czujnik temperatury.
    Dam znać jak poszło.

  7. #7
    Początkujący Użytkownik Awatar AdikE65
    Dołączył
    May 2015
    Posty
    8
    BMW
    E38 730D
    Skąd
    Wysypisko
    Witam,
    dzisiaj doczekałem się podpięcia pod kompa.
    Pokazało 2 błędy: błąd WEBASTO oraz błąd czujnika AUC kontrolującego czystość powietrza wtłaczanego do kabiny.
    Mając go na widoku wypiołem go i poleciałem do znajomka od części do BMW -> Gert Garage Gorzów
    Już jadąc bez podłączonego czujnika zauważyłem że ogrzewanie działa, podbijanie temperatury także.
    Ale że nie lubie niedziałających rzeczy kupiłem u w/w drugi czujnik.
    Na tą chwile ogrzewanie działa już pół dnia z przodu , z tyłu, w nogach itp.
    I pomyśleć że człowiek się wkurw... pół zimy...
    Pozdrówka dla Wszystkich
    Adik

Podobne wątki

  1. [silnik] M30 Falowanie na zimnym i problem z temperaturą.
    Przez jacek44 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 30-11-2016, 20:05
  2. Problem z nawiewem temperaturą
    Przez lostami1988 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 16-02-2016, 09:42
  3. [silnik] 730D problem z temperaturą wody
    Przez bolo88pl w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 09-09-2015, 21:08
  4. [silnik] Problem z temperaturą
    Przez valath w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 26-06-2013, 22:37
  5. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-06-2010, 23:42

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •