Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: INSTALACJA INPA I DIS, kilka pytań.

  1. #1
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Mar 2015
    Posty
    120
    BMW
    e32 735
    Skąd
    Szczytno

    Post INSTALACJA INPA I DIS, kilka pytań.

    Witam.
    Mam kabel do diagnostyki i chcę sobie skonfigurować oprogramowanie, żeby nie musieć jeździć na diagnostykę i za nią płacić. Próbuję zrozumieć, jednak nie mogę za bardzo ogarnąć tego jak działają te programy i jak je instalować.

    Mam komputer z Windowsem 7, wersja systemu 64bit. W tym komputerze jest FIZYCZNY port rs232. Oglądam te filmy instruktażowe, wiem co to jest wirtualna maszyna itp. Jednak nie rozumiem jednej kwestii:

    Czy żeby poprawnie wszystko działało, to muszę mieć Wirtualną Maszynę z zainstalowanym windowsem XP i dopiero na tej wirtualnej maszynie kolejną wirtualną maszynę z DISem? Dla mnie to trochę bez sensu się wydaje...

    A druga kwestia, to mam starego laptopa z Windowsem XP. Ma port rs232. Czy mogę DIS wrzucić jako bootowalny system operacyjny? Tamten laptop jest za słaby aby udźwignąć VMware. Ma 750mhz procesor i 512mb ram. Chyba że mogę użyć starszej wersji VMware i wtedy próbować?

  2. #2
    Zaawansowany Użytkownik Awatar Velocityraptor
    Dołączył
    Mar 2015
    Posty
    281
    BMW
    E38 750i
    Skąd
    OKR
    Z moich skromnych doświadczeń to jest tak:
    INPA to stary dosowy program więc śmiało instaluj na lapku z XP. Na Win7 jest trochę więcej zabawy zdaje się ale też da się.

    DIS z kolei wymaga systemu Unix. Aby to zasymulować instaluje się maszynę wirtualną a na niej dopiero DIS'a. Też jest to stary program o grafice jak gierki na Atari z lat 80tych więc spróbuj, może go starsze VMWare pociągnie na tym lapku. Dodatkowy RAM też nie powinien dużo na allegro kosztować.
    Tak czy owak instalacja DISa jest nieco pogmatwana ale wielu się udało :)
    -------------------------------------
    Broń Masowego Wyprzedzania.

  3. #3
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2014
    Posty
    41
    BMW
    E65 745i && VW Phaeton 3.2L
    Skąd
    Kleczew
    Pod linkiem: https://drive.google.com/open?id=0B0...XYyYjVTdHdyMms znajdziesz wersję INPA działającą pod każdą wersją Windows. Testowane na XP, 7, 8.1, 10.
    W pliku jest instrukcja instalacji.
    Pozdrawiam

  4. #4
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2016
    Posty
    42
    BMW
    E65
    Skąd
    Bolanda
    Dziękuję Sh0vv

  5. #5
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jan 2017
    Posty
    23
    BMW
    e65 3.6 02'
    Skąd
    WR
    czy inpa czyta bledy e65? inne modele wchodzą a e65 z silnikiem m62 nie chce. wywala błąd: Fahler! aufruf uber Gruppendatei: D_MOTOR.GRP IFH-0018: INITIALIZATION ERROR Das Programm wird abgebrochen! jak to naprawić?

  6. #6
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Jan 2013
    Posty
    12
    BMW
    735i '91
    Skąd
    Haarlem
    Cytat Zamieszczone przez Sh0vv Zobacz posta
    Pod linkiem: https://drive.google.com/open?id=0B0...XYyYjVTdHdyMms znajdziesz wersję INPA działającą pod każdą wersją Windows. Testowane na XP, 7, 8.1, 10.
    W pliku jest instrukcja instalacji.
    Pozdrawiam
    Ktora to wersja INPA konkretnie? Czy bedzie wspolpracowac z E32 i interfejsem na RS232?

  7. #7
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2014
    Posty
    41
    BMW
    E65 745i && VW Phaeton 3.2L
    Skąd
    Kleczew
    Z rs232 bedzie współpracowała a która to wersja to napisze pod wieczór jak będę w domu


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  8. #8
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2016
    Posty
    55
    BMW
    740D
    Skąd
    Torun
    W podanym linku jest Inpa oparta na Standard Tools 2.12 i Ediabase 7.3.0 dzieki czemu mozna ją instalować nawet na systemach 64 bitowych. Niestety nie współpracuje ona z gniazdem rs232 bo w opcji instalacji nie ma wyboru Ads. Do Ads na rs232 potrzeba Ediabasa 6.4.7

  9. #9
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Mar 2015
    Posty
    120
    BMW
    e32 735
    Skąd
    Szczytno
    Żeby nie spamować nowymi tematami, będę pisał tutaj.
    Dziś miałem trochę czasu i do swojego MOCNEGO stacjonarnego podpiąłem drugi dysk, na dysk wrzuciłem Windows XP, na XP wmWare z DIS, do tego INPA :) Niby kilkanaście prostych kroków, a co chwilę był jakiś problem. Finalnie po paru godzinach udało mi się wygrać walkę z DISem, łączy się z głowicą, jest gotów do połączenia się z samochodem :)

    Jutro mam zamiar spróbować zdiagnozować swoją e32. Tylko to bedzie mój pierwszy bój tego typu. Powiedzcie mi prosze jaka jest kolejność działania. Najpierw podpinam kable i dopiero uruchamiam DIS? Zapłon włączony/silnik ma pracować? Niech ktoś podpowie :)

  10. #10
    Początkujący Użytkownik Awatar Fryzjer
    Dołączył
    Jan 2015
    Posty
    47
    BMW
    E65
    Skąd
    PWL
    jakbyś potrzebował plik video jak zainstalować to posiadam taki, bo jest przy DISie trochę schodów :D
    Greetz from Barber
    Admin and father
    Osloskop.net czasy osiołka :D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. INPA instalacja
    Przez japan_fred w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-10-2013, 12:59
  2. [e38] Kilka pytań
    Przez MaddoxX w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 18-06-2013, 18:47
  3. INPA - instalacja !!!
    Przez maniek42 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 52
    Ostatni post / autor: 10-04-2013, 10:38
  4. Kilka pytań 735
    Przez cayetan w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 26-12-2010, 13:01

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •