Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Błąd skrzyni getribeprogram

  1. #1
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2016
    Posty
    33
    BMW
    E32 750Li
    Skąd
    Szczecin

    Błąd skrzyni getribeprogram

    Witam,
    Miał ktoś może podobny przypadek i może coś poradzić?
    Mam e32 750i, skrzynia chodzi bardzo dobrze, nie przeciąga, biegi zmienia płynnie jednak gdy na postoju lub neutralu przygazuje tak do 3-4tys obrotów zapala się błąd getribeprogram. Wystarczy ze zgaszę i odpalę ponownie i jest wszystko Ok.
    Błąd wyskakuje tylko i wyłącznie w takiej sytuacji.
    Z góry dzięki za pomoc


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  2. #2
    Pan Czepialski :D Mod Awatar tuczi77
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    10,205
    BMW
    E32 740iA 11.92
    Skąd
    ONA
    Blog
    1
    Poszukaj dobrze na forum. Podpowiem Ci, że taki błąd wcale nie musi oznaczać problemów ze skrzynią, a nawet w 95% przypadków nie skrzynia jest przyczyną takiego komunikatu. W Twoim przypadku stawiam że właśnie tak będzie.

  3. #3
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Jan 2015
    Posty
    127
    BMW
    BMW E38 740i 94'
    Skąd
    Gorzów Wlkp./Szczecin
    Nawet w instrukcji BMW jest napisane do tego komunikatu że taki błąd może sporadycznie wyskoczyć z powodu błędu w komunikacji DME i sterownika skrzyni, i nie należy się tym martwić tylko wyłączyć i włączyć samochód ponownie.

    Uszanowanko ;)

  4. #4
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2016
    Posty
    33
    BMW
    E32 750Li
    Skąd
    Szczecin
    Cytat Zamieszczone przez Andriey Zobacz posta
    Nawet w instrukcji BMW jest napisane do tego komunikatu że taki błąd może sporadycznie wyskoczyć z powodu błędu w komunikacji DME i sterownika skrzyni, i nie należy się tym martwić tylko wyłączyć i włączyć samochód ponownie.

    Dzięki, to jestem trochę spokojniejszy.
    Bo forum przeszukałem i nie znalazłem żeby komuś błąd wyskakiwał tylko i wyłącznie przy gazowaniu na postoju.
    Na wiosnę wymienię olej dynamicznie, filtr i zobaczę czy coś to zmieni.


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  5. #5
    Pan Czepialski :D Mod Awatar tuczi77
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    10,205
    BMW
    E32 740iA 11.92
    Skąd
    ONA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez pppablo Zobacz posta
    Na wiosnę wymienię olej dynamicznie, filtr i zobaczę czy coś to zmieni.
    Możesz oczywiście wymienić, ale tak jak napisałem - błąd u Ciebie będzie się nadal pojawiał, bo na 99% nie wynika ze skrzyni.

  6. #6
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2016
    Posty
    33
    BMW
    E32 750Li
    Skąd
    Szczecin
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Możesz oczywiście wymienić, ale tak jak napisałem - błąd u Ciebie będzie się nadal pojawiał, bo na 99% nie wynika ze skrzyni.

    I tak miałem wymienić bo nie wiem kiedy i czy ktoś wcześniej wymieniał.
    Skoro nie wynika ze skrzyni, to można jakoś dojść co jest tego przyczyną? W użytkowaniu nic nie przeszkadza, jednak wolałbym żeby błędu nie było :)


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  7. #7
    Pan Czepialski :D Mod Awatar tuczi77
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    10,205
    BMW
    E32 740iA 11.92
    Skąd
    ONA
    Blog
    1
    U Ciebie problemem zapewne będzie ogólnie mówiąc skład mieszanki, a więc posprawdzałbym wszystkie podzespoły, które biorą udział w jej przygotowaniu. Począwszy od pomp paliwa, a na sondach kończąc.

  8. #8
    Zaawansowany Użytkownik
    Dołączył
    Dec 2015
    Posty
    114
    BMW
    E 32 740 I
    Skąd
    Marki / Kozienice
    Mi ten błąd wyskakiwał jak miałem akumulator na wyczerpaniu i po paru dniach stania ledwo kręcił.
    Po wymianie już się nie pojawił...

  9. #9
    Początkujący Użytkownik
    Dołączył
    Sep 2016
    Posty
    33
    BMW
    E32 750Li
    Skąd
    Szczecin
    Cytat Zamieszczone przez puszczu84 Zobacz posta
    Mi ten błąd wyskakiwał jak miałem akumulator na wyczerpaniu i po paru dniach stania ledwo kręcił.
    Po wymianie już się nie pojawił...
    Też właśnie tak słyszałem. Tyle że mój kręci normalnie. Jednak nie wiem jakiej pojemności powinien być w 750, mam jakiś varty 70ah lub 75.
    Orientujesz się jaki powinien tam iść?


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

  10. #10
    Pan Czepialski :D Mod Awatar tuczi77
    Dołączył
    Oct 2008
    Posty
    10,205
    BMW
    E32 740iA 11.92
    Skąd
    ONA
    Blog
    1
    A co wspólnego ma akumulator z obrotami na pracującym silniku (!) w okolicach 3-4 tys. obrotów? Próbujesz zaklinać rzeczywistość...

Podobne wątki

  1. [skrzynia] Błąd skrzyni
    Przez jaro_alfa w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 95
    Ostatni post / autor: 19-01-2017, 21:42
  2. Błąd skrzyni biegów nr. 155
    Przez lostami1988 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 25-06-2015, 06:50
  3. [skrzynia] [e38] Błąd skrzyni
    Przez melomaster w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 06-06-2015, 16:10
  4. e38 błąd skrzyni
    Przez marcinjwp1 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 22-02-2015, 16:31
  5. [skrzynia] błąd skrzyni
    Przez Artek410 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 03-01-2013, 09:37

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •