Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: Nie dzia³a kontrola trakcji - dziwny b³±d.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów

Post Nie dzia³a kontrola trakcji - dziwny b³±d.

Witam.

Nie dzia³a mi kontrola trakcji. ABS dzia³a poprawnie.

Po pod³±czeniu INPY wyskoczy³ b³±d czujnika k±ta skrêtu ale po kalibracji ju¿ nie wystêpuje, oraz mam b³±d

40 - throttle valve position ADS - part

Wymieni³em czujnik po³o¿enia przepustnicy od kontroli trakcji i nic. Przy próbie skasowania b³±d wraca po pó³ sekundy nawet gdy auto jest zgaszone.

Kto¶ mia³ taki problem i wie jak go rozwi±zaæ?

Nikt nie wie co mo¿e byæ to napisze co jeszcze sprawdzi³em, mo¿e kto¶ bêdzie wiedzia³ co pomin±³em.

Otó¿ silniczek sprawdzony na innym aucie i dzia³a poprawnie. Linka równie¿ ca³a i przesuwa siê w pancerzu bez problemów. Przepustnica czysta i "rêcznie" otwiera siê i zamyka lekko. Kostki spryskane Kontaktem i wyczyszczone. Instalacja przy kostkach ca³a nie uszkodzona. Bezpieczniki sprawdzi³em.

Mo¿e gdzie¶ jest jaki¶ przeka¼nik od kontroli trakcji?
    To co jeszcze zauwa¿y³em to silniczek nie robi testu po przekrêceniu kluczyka na zap³on.

Ma kto¶ jakie¶ pomys³y co jeszcze sprawdziæ? Czy sterownik/komputer od DSC jest razem z ABS czy osobno? Je¿eli by³by uszkodzony to chyba ABS by te¿ nie dzia³a³.
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 17-11-2015 o 23:16

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Koledzy pomó¿cie kto¶ bo nie mam pomys³ów ju¿.

Czy kto¶ z was sprawdza³ silniczek od kontroli trakcji na krótko czy dzia³a? Mój nie dzia³a mimo ¿e w innym aucie wcze¶niej dzia³a³, widzia³em osobi¶cie.
    Jakie powinno byæ napiêcie na kostce id±cej do silniczka? Ja dzisiaj pod³±czy³em miernik i wyskoczy³o 10,8v i nie wiem czy to nie za ma³o? Mierzy³ to kto¶ kiedy¶?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Jak skasujesz b³êdy i poczekasz chwilê, sterownik w ogóle próbuje robiæ ruch przepustnicy?

Podobne b³êdy czêsto widzia³em jak nieporadnie posk³adali dolot i mechanizm przy testowym ruchu blokowa³ siê o opaskê metalow± z rury dolotu
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Nie próbuje w³a¶nie. Odrazu wywala b³±d, dos³ownie po pó³ sekundy. Opaskê mam skrêcon± u góry i nic linki ani przepustnicy nie blokuje. Sprawdza³em to. Potrzebuje ¿eby kto¶ zmierzy³ ile V jest u niego na kostce od silniczka jak prze³±czy na zap³on i silniczek robi test. U mnie silniczek wogóle nie startuje i tu obstawiam problem. W e39 z którego ten silniczek wymontowa³em dzia³a³o wszystko a u mnie nic. Ewentualnie jak sprawdziæ silniczek jeszcze, i czy po pod³±czeniu na krótko do akumulatora powinien wystartowaæ jakby by³ sprawny?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar rexman
    Do³±czy³
    Jul 2015
    BMW
    e31
    Sk±d
    Irlandia

Borykam siê z identycznym problemem od d³u¿szego czasu. Sinlik ten sam, czyli m62b44 ( bez vanosów, które w tym przypadku i tak pewnie nie maj± znaczenia).

Czynno¶ci, które wykona³e¶ nie s± mi obce, linki, pancerze, mocowania... Powymienia³em potencjometry na przepustnicach obydwa na nowe (oznaczenie chyba ADS1) . Stare potencjometry by³y ewidentnie zu¿yte.
    Silnik krokowy (wolnych obrotów) wymyty, wysuszony, choæ i tak dobrze dzia³a³.

Wymieni³em przy okazji ¶wiece, czujniki stukowe, odma, uszczelki, regulator ci¶nienia paliwa... zdaje mi siê, ¿e po jego wymianie dosta³ tych wysokich obrotów na zimnym.

Przepustnice raczej nigdzie siê nie blokuj±. Jednak nadal mam podwy¿szone obroty na zimnym, ale po nagrzaniu siê silnika jest ok. Nie wiem... oko³o 10 min. trwa zanim spadn± z 1300 - 1400 do poni¿ej 800. Trochê mnie to niepokoi. Hm... teraz tak my¶lê, czy nie podmieniæ z kim¶ przepustnic.
    B³±d wywala taki sam, jak Tobie.

Co do silniczka tzw. ADS2... szarpnie link± przy przekrêceniu kluczyka w pozycjê zap³on.
    Sprawdza³em ten silniczek na "krótko", tzn. bezpo¶rednio z akumulatora. Silniczek dzia³a. Niestety nie zaci±ga linki, tylko odpycha.
    Gdy pod³±czê "na odwrót" te¿ na krótko, to zaci±ga linkê. Jednak z tego co siê ju¿ dowiedzia³em, jest to z³y trop, bo komputer zarz±dza inaczej.

Nie pamiêtam ile jest Volt na wtyczce, która idzie do silniczka, ale na pewno jest co¶ poni¿ej 12V u mnie.

Wydaje mi siê, ¿e zosta³o mi tylko 2 opcje... sterownik (w kabinie), lub sterownik przy pompie ABS.
    Jeszcze siê ³udzi³em, ¿e adaptacja, jakie¶ kodowanie pomo¿e. Do tego jednak nie dosz³o, bo w³a¶nie jestem na etapie przygotowywania sobie sprzêtu. Na domiar z³ego dopiero poznajê diagnostykê.
    Zostañ dawc± szpiku kostnego... dkms.pl

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Wydaje mi siê, ¿e zosta³o mi tylko 2 opcje... sterownik (w kabinie), lub sterownik przy pompie ABS.
    Jeszcze siê ³udzi³em, ¿e adaptacja, jakie¶ kodowanie pomo¿e. Do tego jednak nie dosz³o, bo w³a¶nie jestem na etapie przygotowywania sobie sprzêtu. Na domiar z³ego dopiero poznajê diagnostykê.
    Do ABS jest tylko jeden sterownik. W starszych modelach w kabinie, za schowkiem. W nowszych na pompie ABS.

Zostaje przejrzeæ schemat i sprawdziæ w jaki sposób wysterowuje silniczek.
    Zapewne sterownik ABS podaje plus, a masa powinna byæ sta³a.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Uaktualnie informacje... Dzisiaj zakupi³em kolejny silniczek do testów i ten dzia³a ale nie mam nadal pe³nego testu. Z tego co wiem silniczek powinien zakn±æ przepustnice i otworzyæ. U mnie tylko rusza ni± jakie¶ 2mm i wraca.

I teraz my¶la³em ¿e trzeba b³±d skasowaæ. Wiêc pod³±czy³em inpe i b³±d skasowa³em ale o dziwo na liczniku zamiast trójk±t zgasn±æ to zapala siê kontrolka ABS'u. Dopóki siê ta kontrolka ¶wieci to b³êdów ¿adnych niema. Jednak wystarczy ¿e wy³±cze zap³on i w³±cze jeszcze raz i b³±d powraca a ABS siê ju¿ nie ¶wieci tylko sama kontrola trakcji. Nawet jak skasuje b³±d i odpale auto to ¶wiec± siê obie kontrolki. A jak nie skasuje b³êdu to ¶wieci siê tylko kontrola trakcji.

Zwariowaæ idzie. Chyba zaczne dobieraæ siê do komputera od ABS'u i DSC. Pytanie czy jestem sam w stanie go sprawdziæ? Co w nich najczê¶ciej siê psuje? maj± zimne luty czy inne usterki?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Po pierwsze to który sterownik masz. Je¶li ten na pompie to nie grzeba³bym przy nim je¶li nie masz umiejêtno¶ci i sprzêtu.
    W internecie jest masa informacji na temat tych sterowników, w³±cznie z filmikami z naprawy.

Je¶li masz sterownik za schowkiem(podejrzewam, ¿e ju¿ nie) to szczerze powiedziawszy nie spotka³em siê jeszcze z uszkodzeniem tego sterownika
    Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2014
    BMW
    e38 M62B44 98r.
    Sk±d
    Wo³ów
    Auto to M62B44 z 01.1998r. Sterownik w pompie i Wed³ug realoem mam jeszcze jaki¶ sterownik od samego DSC numer 34526750115. Mo¿e on sam w sobie jest uszkodzony. Je¿eli chodzi o sterownik przy pompie ABS'u to kilkukrotnie naprawia³em takie z Audi i VW. Wydaje mi siê ¿e w ¶rodku wszystkie maj± t± sam± wadê.
    Ostatnio edytowane przez Mateusz1109 ; 25-11-2015 o 15:44

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar maxtoto
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    740iA M62TUB44 S2, 530i M54, E65 750i
    Sk±d
    Poltoriko
    Sprawdziæ okablowanie zanim cokolwiek innego.
    Broñ Masowego Wyprzedzania

Podobne w±tki

1. ¦wieci sie kontrola trakcji a abs nie
    Przez Lonkoc w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 23-10-2013, 11:07
  2. Kontrola trakcji dziwny problem
    Przez Lonkoc w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23-08-2013, 20:32
  3. [hamulce] Kontrola trakcji abs nie dziala :(
    Przez Pawik83 w dziale Seria e38