Witam.
Ostatnio alarm w e32 mi oszalał, zadzwoniłem po specjalistę, żeby go odłączył. Grzebał coś pod kanapą i chyba jakieś wtyczki poodłączał, alarm przestał wyć i komputer OBC przestał działać... Czy alarm z komputerem są jakoś połączone?
Witam.
Ostatnio alarm w e32 mi oszalał, zadzwoniłem po specjalistę, żeby go odłączył. Grzebał coś pod kanapą i chyba jakieś wtyczki poodłączał, alarm przestał wyć i komputer OBC przestał działać... Czy alarm z komputerem są jakoś połączone?
Może być połączony ale fabryczny alarm z CODE w obc.....a tam pewnie Ci jakąś centralke odłaczył lub bezpiecznik wyciagnął
Polecam sprawdzić ukryty bezpiecznik od OBC i alarmu.
Szczegóły znajdziesz w TYM temacie.
yaz, miałeś rację, u mnie nie było tego bezpiecznika. Założyłem go i komputer ożył ale alarm też zaczął wyć. Teraz jak odłączyć fabryczny alarm?
A po co odłączać fabryczny alarm?
Najpierw spróbuj go zdezaktywować. Poczytaj np. TUTAJ.
Alarm już jest nie potrzebny w takich autach... dlatego wolałbym go na stałe odłączyć, żeby w przyszłości znów nie mieć z nim problemu. Zależy mi tylko na działającym komputerze. Spróbuję może później zrobić tak jak to opisałeś w tamtym temacie a jak to nic nie da to udam się do jakiegoś elektromechanika.
Za kilka lat zdrowe e32 będzie warte kupę kasy :) Już ceny idą w gorę przecież... kilka lat temu można było coś znaleźć za 5.000 zł, a teraz nie ma szans. Ale sory za offtop ;)
Obecnie E38 728i 1995 manual, dunkelblau. Poprzednio E34 525tdsA 1992, granitsilber-metalic.
Moje autko: http://7er.pl/showthread.php/33145-W...151#post395151
Możesz spróbować poprostu odłączyć zasilanie do syreny wtedy nie będzie wyło ...