hej
od jakiego¶ czasu mam problem z prac± mojej v-ki, m62b44. Od zakupu wymieni³em separator oleju ten za kolektorem, uszczelki i oringi wokó³ niego, rurê elastyczn± za przep³ywk±, dwie sondy dedykowane bosch, uszczelki pod kolektorem i przepustnic±, kompletny rozrz±d, ¶wiece ngk vline30. Silnik na pocz±tku pracowa³ nierówno na cy;indrach 1-4, najgorzej by³o na 3cim. Najpierw wymieni³em uszczelki pod kolektorem i separator u znajomego ale po wymianie silnik nadal trz±s³ na postoju. W miêdzy czasie bardzo sporadycznie wyskakiwa³ b³±d czujnika wa³ka rozrz±du. Nastêpnym ruchem by³a wizyta w klinice bmw i mieli dograæ resztê, okaza³o siê ¿e trzeba wymieniæ rozrz±d, przy okazji uszczelki przepustnicy. Jak odebra³em auto mia³o byæ super, nie trzês³o nic, silnik chodzi³ piêknie, ale jak dojecha³em do siebie 200km telepanie lekkie powróci³o. Od tamtej pory na cylindrach 1-4 jest spokój, przenios³o siê wszystko na drug± stronê. I zacz±³ wyskakiwaæ b³±d czujnika stukowego. Kupi³em na podmianê niby sprawny od jednego forumowicza, jednak po zmianie b³±d nadal wyskakuje. Aktualnie mam praktycznie ca³y czas trzêsawkê na postoju choæ by³ okres ¿e pracowa³ jedwabi¶cie g³adko.

próbowa³em zamieniaæ ¶wiece i cewki miejscami ale bez rezultatów, czyli uk³ad zap³onowy jest ok. Ogólnie to by³y jaja tego typu, ¿e przy przek³adce ¶wiec i cewek z jednej g³owicy na drug± zacz±³ wypadaæ zap³on przez jedn± ¶wiecê na 5 cylindrze która po przeciwnej stronie dzia³a³a bezb³êdnie ca³y czas. Nie wiem jaka by³a przyczyna, wrzuci³em pierwsz± lepsz± z szafki z poprzedniej wymiany i jest ok
B³êdy z dzi¶:

jak widaæ uaktywni³ siê czujnik wa³ka, który przed zmian± cewek i ¶wiec stronami nie dawa³ znaku o sobie przez pó³ roku
i jeszcze rozjechane adaptacje:

Po skasowaniu adaptacji i wy³±czeniu lpg

lpg w³±czone

Gaz regulowa³em kilka razy kasuj±c adaptacje, je¿d¿±c na PB i ustalacj±c mapê wtryskow± gazow±, która ³adnie siê pokrywa³a z benzyn±. Dzi¶ psika³em zmywaczem do hamulców w okolicach 5 i 8 wtrysku na kolektorze ale ¿adnych zmian widocznych na komputerze. Czasami wzrastaj± mi samoczynnie wolne obroty z 560 na 720-800, wystarczy dodaæ gazu i spadaj± do sta³ego poziomu. Mam nadzieje ¿e kto¶ mi pomo¿e na co zwróciæ uwagê i czy czujnik wa³ka ma co¶ do tych cyrków. Ogólnie to ten silnik poch³on± ju¿ masê pieniêdzy i dalej nie chodzi jak trzeba, przez rozjechane adaptacje wydaje mi siê ¿e wiêcej pali, na trasie 15-16lpg i ok 19-22 w mieszanym. Ostatecznie podjadê jeszcze do opoczna do kliniki bo nie chcê ¿eby siê co¶ uszkodzi³o jakie¶ zawory czy co, tylko kiepsko z czasem:/ Autem przejecha³em jakie¶ 10ty¶ i ju¿ 3razy by³ ¶ci±gany kolektor na tych nowych uszczelkach i nie wiem czy nie wymieniæ ich jeszcze raz, choæ jak pisa³em przy psikaniu dzi¶ na test szczelno¶ci by³o ca³y czas stabilnie i bez zmian. Zapomnia³em dodaæ ¿e silnik nie faluje trzyma moc w ca³ym zakresie obrotów, pali na dotyk itp tylko te adaptacje i trzêsienie bud± i silnikiem