Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 130

W±tek: 4.4 a 5.4 czy faktycznie koszta zupe³nie ró¼ne?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar hostessa
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    Wawa

4.4 a 5.4 czy faktycznie koszta zupe³nie ró¼ne?

Znajomy siê przymierza i szuka 4.4 ale z braku laku (a auto potrzebne do 8 sierpnia) szuka ju¿ po 750. I st±d moje pytanie - znajomy mechanik twierdzi, ¿e koszta s± ogromne przy 5 litrowym motorze. Czy faktycznie jest to tak du¿a ró¿nica?

Pozdrawiam,

Joanna

---
    Je¶liz nowu pomyli³am dzia³ to serdecznie przepraszam.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    na pewno by³o na ten temat na forum, ale w skrócie to 4,4 (V8) 5,4 (V12) czyli wiêcej ¶wiec, 2 pompki paliwa w przypadku V12, 2 przep³ywomierze w przypadku V12, 2 filtry powietrza w przypadku V12, chol...nie ciasno pod mask± by co¶ samemu pogrzebaæ, wielu mechaników boi siê BMW a jak s³ysz± V12 to ju¿ kolana im siê telepi±. Tyle w skrócie.

Nie jest tak zle jak kolega pisze ja jezdze V12 i jestem bardzo zadowolony i napewno nie zamienil bym na mniejszy silnik
    a ze prowadze Auto Service to sam naprawiam swoje BMW i jak narazie problemow niemam z naprawami i bynajmniej nie boje sie naprawiac BMW a tym bardziej V12

Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Cytat Zamieszczone przez mirecki Zobacz posta
    Nie jest tak zle jak kolega pisze ja jezdze V12 i jestem bardzo zadowolony i napewno nie zamienil bym na mniejszy silnik
    a ze prowadze Auto Service to sam naprawiam swoje BMW i jak narazie problemow niemam z naprawami i bynajmniej nie boje sie naprawiac BMW a tym bardziej V12
    wiêc Tobie odpadaj± koszty zwi±zane z naprawami (wymiany), a to sam najlepiej wiesz ile kosztuje praca mechanika (dobrego mechanika). Ja sam te¿ "grzebie" przy swoim bmw no ale czê¶ci muszê kupiæ jak ka¿dy, Ty zapewne masz zni¿ki na zakup czê¶ci a nie ka¿dy przecie¿ je posiada.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    ogólnie wiêksze koszty bior± siê z zu¿ycia paliwa sporo wy¿szego ni¿ w 4.4 zw³aszcza w mie¶cie, a tak to silnik jest naprawdê niezawodny, ale cokolwiek zrobiæ przy nim to jest to du¿o bardziej pracoch³onne ni¿ w v8 , poza tym du¿o elementów jest podwójnych tak jak kolega wy¿ej napisa³. Moim zdaniem 740 nadaje siê do codziennej jazdy mo¿na bez problemu za³o¿yæ lpg a v12 poleca³bym jako drugie auto chyba ¿e kolega nie robi du¿ych przebiegów, albo ceny paliw go nie obchodz±.

To prawda koszty utrzymania V12 sa wieksze niz V8 a z awaryjnoscia to zalezy w jakim stanie kupi sie auto
    dla mnie V12 przemawia piekna praca i niepowtarzalnym wygladem po otwarciu maski
    Ostatnio edytowane przez mirecki ; 09-07-2011 o 12:00

Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    To prawda koszty utrzymania V12 sa wieksze niz V8 a z awaryjnoscia to zalezy w jakim stanie kupi sie auto
    dla mnie V12 przemawia piekna praca i niepowtarzalnym wygladem po otwarciu maski
    Tak to jest wielki plus tego silnika, robi wra¿enie, jak napisa³ Supermen w którym¶ ze swoich postów mina po otwarciu maski jest bezcenna. Sam choruje od lat na V12 w³a¶nie ze wzglêdu na poziom wysokiej kultury pracy silnika i ten niepowtarzalny d¼wiêk, no ale spalanie :( zw³aszcza w mie¶cie :(, no i jak wspomnia³em wczesniej niemal¿e podwójne nak³ady finansowe na czê¶ci robi± swoje i pragnê te¿ zaznaczyc ¿e sam posiadam V8 co prawda tylko 3.0 ale dla mnie wystarczy a spalanie w trasie poni¿ej 9 litrów mówi samo za siebie. Ale kiedy¶ i tak kupiê V12 ale jako drugie weekendowe autko.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    by³o czarne
    Sk±d
    in±d
    mo¿e móg³by kto¶ napisac jak kszta³tuje sie realne spalnie w 4,4 i w 5,4 tak z w³asnego do¶wiadczenia a nie pustych danych katalogowych

mówi siê, ¿e jak pyta sie o koszty i spalanie w takich silnikach to znaczy, ¿e Ciê na to nie staæ, ale dla mnie osobi¶cie to kolejny g³upi stereotyp

Mi V12 na trasie spala w granicach 11 litrow a po miescie miedzy 19 a 24 litry

Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Mi V12 na trasie spala w granicach 11 litrow a po miescie miedzy 19 a 24 litry
    zapewne przy spokojnej je¿dzie, bez szaleñstw, bo je¶li chodzi o szalenstwo V12 to co¶ na ten temat mo¿e powiedziec kolega Kafarek, co prawda ma M70 no ale du¿ej róznicy na pewno nie ma

Ostatnio edytowane przez rodzinabmw ; 09-07-2011 o 13:02

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •