Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: Tryb Awaryjny AGS i dwa niezrozumia³e b³êdy INPA

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno

Tryb Awaryjny AGS i dwa niezrozumia³e b³êdy INPA

Witam.
    Co¶ dziwnego zaczê³o siê dziaæ z moj± skrzyni±, bez powodu wchodzi w tryb awaryjny i nie wiem o co jej chodzi.
    INPA wyplu³a 2 b³êdy (w za³±cznikach)

Proszê o opisanie tych b³êdów.

Co do skrzyni to by³ uzupe³niony olej. Nie wiem czy dobrze zrobili¶my.
    Na wy³±czonym silniku oleju by³o pod korek nawet lekko ucieka³. Po odpaleniu silnika i wrzuceniu na D mechanik dola³ jeszcze 1 litr.
    Czy mo¿na przelaæ olej w skrzyni automatycznej? A mo¿e metod± jak± dolewali¶my, powinno siê go dolewaæ ile siê da upchaæ?
    Temperatura oleju teoretycznie powinna byæ poni¿ej 50*C auto sta³o i styg³o przed wjazdem do warsztatu.
    Za³±czone miniatury Za³±czone miniatury Silnik.jpg   Skrzynia.jpg  
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Vip Vip
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E38 728i 95`
    Sk±d
    SC CZÊSTOCHOWA
    na temat asb mam niewiele do powiedzienia, nie mniej jednak u mnie wskakiwala na tryb awaryjny gdyz mialem za slabe napiêcie. Wymiana baterii zniwelowala problemy, mo¿e tym tropem. Powodzenia

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    No w³a¶nie, baterie co¶ boli i na t± chwilê nie mam czym jej zast±piæ :/

Tutaj znalaz³em co¶ ciekawego dla potomnych mo¿e kto¶ przet³umaczyæ post kolegi: IMANUEL na jêzyk polski?
    http://www.7-forum.com/forum/5/festb...ebe-11450.html

W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kubas525
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    BMW 730iA V8 (e32) , BMW 528i Touring (e39)
    Sk±d
    Lipsk
    IMANUEL t³umaczy zasady dzia³ania automatycznej skrzyni biegów "Zahnradfabrik Friedrichshafen ZF-4-HP 22 EH". Nie znalaz³em nic w jego po¶cie, co mog³oby pomóc w Twoim problemie.... muKO dobrze mówi! Spróbuj na³adowaæ aku i b³±d powinien znikn±æ. Moja jak sta³a w gara¿u przez zimê te¿ zaczê³a wywalaæ b³êdy skrzyni.... Jedna noc pod prostownikiem i wszystko ¶miga.
    http://7er.pl/album.php?albumid=284&attachmentid=4946 <-- moja 7er :)

BMW
    Freude am Fahren

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Znalaz³em wczoraj jeszcze jeden dzia³aj±cy akumulator, w³a¶nie siê na³adowa³. Za chwilê idê sprawdziæ co i jak. Z tym, ¿e ja Panowie mam diesla i mimo roz³adowanego akumulatora nigdy nie mia³em takich rzeczy!
    Co prawda jak pad³ mi akumulator i 2 dni temu chcia³em go na³adowaæ to na danych z czytanych z prostownika wywnioskowa³em, ¿e co¶ g³êbszego mu dolega (prawdopodobnie jest strzelony), by³ to stary rupieæ za³o¿ony na sztukê bo nowy polecia³ na reklamacjê...
    Tak czy siak BARDZO PROSZÊ o t³umaczenie b³êdów jak i ich znaczenia.
    Kubas nie zgodzê siê z Tob±, ¿e opisuje samo dzia³anie skrzyni. On opisuje dzia³anie "Prêdko¶ci przeci±gniêcia skrzyni automatycznej"
    Nie wyja¶ni mi to zapewne wprost mojego problemu lecz mimo wszystko chcia³bym przeczytaæ ten post bo wiecie jak google t³umaczy :/
    A owa Prêdko¶æ Przeci±gniêcia to b³±d nr 59

Bardzo istotne jest dla mnie obja¶nienie w szczegó³ach jak prawid³owo dolaæ olej do skrzyni!
    I czy mo¿na nalaæ go za du¿o? Je¿eli tak jakie s± tego konsekwencje.

-------------EDIT-------------
    Aku wymienione i nic siê nie zmieni³o.
    Ja wiem, ¿e wszyscy ju¿ maj± wakacje w g³owach ale na prawdê pilnie potrzebuje jakiekolwiek info bo auto mi stoi w gara¿u a nie ma na to czasu :/
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 06-05-2011 o 14:35

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Na dzieñ dzisiejszy uzupe³niony olej w skrzyni i b³±d nr 59 znikn±³ a wiêc jak najbardziej wskazuje na poziom oleju w skrzyni biegów jak sugerowali ludzie z innych for po¶wiêconych tematyce skrzyñ w UE.
    Co do uzupe³niania oleju sam sobie ju¿ poradzi³em a dla potomnych zostawiê linka:
    http://translate.googleusercontent.c...f9A#post520815

Ale mimo to nadal chcia³bym aby kto¶ rozszyfrowa³ znaczenie dla skrzyni biegów b³êdu numer 141!

Co oznacza dla mojego biedactwa b³±d
    141 Signal AGS : Telegrammfehler oder kein Telegramm
    Jedyne co wyczyta³em to, ¿e jest to b³±d spowodowany przez zewnêtrzny kontroler!

A wiêc jaki??
    Oprócz czujnika brzydkich zapachów, problemu z jednym ma³ym kabelkiem PDC, b³êdem poduch (napinacz) i rozwalonym jednym czujnikiem poziomowania ¶wiate³
    nie mam ¿adnych innych problemów z autem! B³êdy i uszkodzenia jakie wymieni³em powy¿ej s± stare i nie mia³y nigdy wp³ywu na skrzyniê biegów.
    Ostatnio edytowane przez coboss ; 09-05-2011 o 16:36

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Przede wszytkim masz za malo oleju w skrzyni- 1L wiecej od stanu przy wylaczonym silniku to za malo (brakuje jeszcze jakies 2L)
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    W sumie wesz³o 1,9 L dolewane w ok 50*C na odpalonym silniku na Drive a¿ nie zaczê³o siê przelewaæ, jak wspomnia³em po tym zabiegu b³±d odno¶nie poziomu oleju znik³ i to ju¿ nie jest moim zmartwieniem.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    DIS wyplu³ mi wiêc informacji

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •