Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Jaki płyn do wspomagania? 740i Na dolewke.

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Ten kosztuje coś hmm 50zł a Aso hmm :) Mogę dolac troszke gratiś hehe bo jak znam życie to ten będzie stał i stał :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Sprawdź dokładnie jaki masz i nie mieszaj CHF z ATF bo one się nie mieszają. U mnie nie ma naklejki tylko tłoczenie na zbiorniczku wspomagania CHF11S i taki powinien być dolany w moim przypadku. Niestety Pan od którego kupiłem swoje 7 chciał być mądrzejszy i dolał ATF co doprowadziło do zatarcia pompy wspomagania :( koszt nowej 4800zł w ASO.

Zaawansowany Użytkownik Awatar matraks
    BMW
    2011 BMW 328i xDrive e92, 2007 Mitsubishi Endeavor
    Cytat Zamieszczone przez Radziej Zobacz posta
    A nie można wlać uniwersalnego? power stering na stacjach można go dostać wszędzie. w sklepach z częściami typu IC mogą Ci dojść jaki twój model powinien mieć płyn
    Zaden uniwersalny! Jesli nie masz Nivo to tylko ATF (Automatic Transmission Fluid) czyli plyn do automatycznej skrzyni biegow. Kolor czerwony, Dextron III i wyzej. Tak jak koledzy pisali musisz miec naklejke albo tloczenie na nakretce.
    Ostatnio edytowane przez matraks ; 29-01-2011 o 02:09

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Nie dojdą - nawet w aso są z tym problemy.

U mnie też chf 11s - brak nivo i brak servotronica - więc nie jest regułą zalewanie w takiej sytuacji ATF ( w zasadzie częściej chyba leje się CHF).

Można zakupić płyn Febi M6161, który jest zamiennikiem chf 11s. Od biedy można też zalać płyn LHM (do układów hydraulicznych) - też jest dopuszczalny.

Ja mam zalane pentosinem (jak potrzebowałem to w IC nie miali febi od ręki), ale cena jest przesadzona i nie będę go kupował.
    Ostatnio edytowane przez xsilver ; 29-01-2011 o 08:12

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Patrząc na wycinek i zdjęcia można sądzić że wygląd zbiorniczka/korka tez ma znaczenie - a ja miałem ten pierwszy od lewej i miałem CHF11S...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Chyba wszystko jasne. Na nakrętce mam napisane "ATF OIL ONLY" tylko tez nie wiadomo czy ktos innego nie wkrecił bo np. orgonalny zgubil. Ale z tego co widac jest on zielonkawy. Czyli to będzie ten ATF? Tak?

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez Aldik Zobacz posta
    Patrząc na wycinek i zdjęcia można sądzić że wygląd zbiorniczka/korka tez ma znaczenie - a ja miałem ten pierwszy od lewej i miałem CHF11S...
    Mam dokładnie to samo: E32 bez Nivo i bez Servotronica a zbiorniczek nr 1. Na nim naklejka "CHF 11S only", tak więc informacje zawarte na tym zdjęciu to najzwyczajniej BZDURY.

Vip Vip Awatar szczurek
    BMW
    e38 740d e39 525d e65 745i pędzlem malowana m5 sznicer gangsta stajl
    czyli masz zielonkawy płyn i jest atf only napisane????? łoooo no to cos nie tak
    codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P

Zaawansowany Użytkownik Awatar matraks
    BMW
    2011 BMW 328i xDrive e92, 2007 Mitsubishi Endeavor
    Zdjecie jest z Instrukcji obsugi e38. Szybciej ktos nakleil Ci kiedys zla naklejke niz BMW wypisuje bzdury ;)

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Zauważ, że zarówno ja jaki xsilver mamy taką samą konfigurację (brak nivo i servotronica) i na obu zbiornikach jest napisane CHF. Powiem więcej, gdybyś zobaczył naklejkę którą mam na tym zbiorniku to zauważyłbyś, że jest tak przypasowana że nie dałoby się jej tam przekleić z innego miejsca. A jeśli jeszcze Cię to nie przekonuje, to te większe zbiorniki (nr 2) nie miały naklejek. Napis CHF 11S ONLY jest wytłoczony na deklu, więc skąd miały by być niby te naklejki CHF jak nie od tych zbiorniczków nr1?.
    Wniosek:
    Mniejsze zbiorniki były napełniane zarówno CHF jak i ATF, więc NALEŻY PATRZEĆ NA NAKLEJKĘ NA NICH ALBO NA KOLOR ICH ZAWARTOŚCI.

Uprawnienia umieszczania postów