Ten kosztuje coś hmm 50zł a Aso hmm :) Mogę dolac troszke gratiś hehe bo jak znam życie to ten będzie stał i stał :)
Ten kosztuje coś hmm 50zł a Aso hmm :) Mogę dolac troszke gratiś hehe bo jak znam życie to ten będzie stał i stał :)
Sprawdź dokładnie jaki masz i nie mieszaj CHF z ATF bo one się nie mieszają. U mnie nie ma naklejki tylko tłoczenie na zbiorniczku wspomagania CHF11S i taki powinien być dolany w moim przypadku. Niestety Pan od którego kupiłem swoje 7 chciał być mądrzejszy i dolał ATF co doprowadziło do zatarcia pompy wspomagania :( koszt nowej 4800zł w ASO.
Ostatnio edytowane przez matraks ; 29-01-2011 o 02:09
Nie dojdą - nawet w aso są z tym problemy.
U mnie też chf 11s - brak nivo i brak servotronica - więc nie jest regułą zalewanie w takiej sytuacji ATF ( w zasadzie częściej chyba leje się CHF).
Można zakupić płyn Febi M6161, który jest zamiennikiem chf 11s. Od biedy można też zalać płyn LHM (do układów hydraulicznych) - też jest dopuszczalny.
Ja mam zalane pentosinem (jak potrzebowałem to w IC nie miali febi od ręki), ale cena jest przesadzona i nie będę go kupował.
Ostatnio edytowane przez xsilver ; 29-01-2011 o 08:12
Patrząc na wycinek i zdjęcia można sądzić że wygląd zbiorniczka/korka tez ma znaczenie - a ja miałem ten pierwszy od lewej i miałem CHF11S...
Chyba wszystko jasne. Na nakrętce mam napisane "ATF OIL ONLY" tylko tez nie wiadomo czy ktos innego nie wkrecił bo np. orgonalny zgubil. Ale z tego co widac jest on zielonkawy. Czyli to będzie ten ATF? Tak?
czyli masz zielonkawy płyn i jest atf only napisane????? łoooo no to cos nie tak
codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P
Zdjecie jest z Instrukcji obsugi e38. Szybciej ktos nakleil Ci kiedys zla naklejke niz BMW wypisuje bzdury ;)
Zauważ, że zarówno ja jaki xsilver mamy taką samą konfigurację (brak nivo i servotronica) i na obu zbiornikach jest napisane CHF. Powiem więcej, gdybyś zobaczył naklejkę którą mam na tym zbiorniku to zauważyłbyś, że jest tak przypasowana że nie dałoby się jej tam przekleić z innego miejsca. A jeśli jeszcze Cię to nie przekonuje, to te większe zbiorniki (nr 2) nie miały naklejek. Napis CHF 11S ONLY jest wytłoczony na deklu, więc skąd miały by być niby te naklejki CHF jak nie od tych zbiorniczków nr1?.
Wniosek:
Mniejsze zbiorniki były napełniane zarówno CHF jak i ATF, więc NALEŻY PATRZEĆ NA NAKLEJKĘ NA NICH ALBO NA KOLOR ICH ZAWARTOŚCI.